Med et splitsekund ændrede Tine Kalstrups verden sig fra at ligne mange andres til et liv med sygdom, angst og bekymringer.
12. august 2023 blev den skæbnesvangre dag, hvor den dengang 49-årige Tine Kalstrup gik fra at være en helt almindelig kvinde til at være kræftpatient. Den dag opdagede hun helt tilfældigvis en knude lige under BH-en og tog derfor til lægen 15. august, der straks henviste hende til en kræftpakke på Aalborg Universitetshospital.
Hun blev diagnosticeret med brystkræft og det viste sig, at kræften havde spredt sig til lymferne under den ene armhule.
Allerede 30. august var hun takket være nogle af Danmarks dygtigske kirurger opereret. Hun fik fjernet det ene bryst og alle lymfer under højre arm. Men forløbet var langt fra slut. Tine gennemgik flere kemobehandlinger og blev efterfølgende meget syg. Hvad der tidligere havde været lange arbejdsdage i Kalstrup Livsstilshus i Blokhus, som hun ejer sammen med hendes mand Per Kalstrup, ændrede sig pludselig til at hun intet kunne – andet end at være syg. Det var et hårdt slag for den ihærdige kvinde, men i lige så høj grad for hele familien omkring hende, som helt naturligt blev bange for fremtiden og for at miste.
-Det var virkelig en hård tid, fortæller Tine Kalstrup, da hun stille sidder og tænker tilbage på de måneder, hvor sygdommen nedbrød hende fuldstændigt og ændrede hendes liv radikalt.
I dag er hun klar til at stå frem og fortælle sin historie. Hun sidder smuk med et varmt men også et eftertænksomt blik i øjnene, da hun begynder at fortælle om den aller værste tid i hele hendes liv.
Fortællingen er barsk men også rørende, og der hersker ingen tvivl om den indvirkning den har haft på hende som person og på hele hendes liv som virksomhedsejer, hustru og mor til to store teenagebørn.
-Det er faktisk første gang jeg fortæller offentligt om forløbet, siger hun. I dag er jeg erklæret kræftfri, og jeg føler jeg har brug for at sige tusind tak til alle dem, der har støttet mig igennem mit sygdomsforløb.
Når krisen rammer er omsorg fra omgivelserne helt uvurderlige, for rejsen er i sig selv utrolig ensom, så det hjælper at være omgivet af kærlighed og forståelse.
Et kendt ansigt
Tine Kalstrup har været en fast del af Kalstrup Livsstilshus i 15 år og har derfor helt naturligt en kæmpe berøringsflade og det kom som et chok, da beskeden nåede frem til personalet og trofaste kunder.
Med ét blev alle hendes opgaver taget over af personalet og samarbejdspartnere og kunder sendte kærlige beskeder og et utal af flotte buketter. -Per var også rigtig god. Han sagde, at jeg bare skulle koncentrere mig om at blive rask – intet andet. Det var så overvældende og rørende, som alle har været omkring mig, siger hun meget berørt, og det er vigtigt for mig at sige hvor taknemmelig, jeg er for det hele. Det var vidunderligt at opleve, hvordan vores personale har taget en ekstra tørn og virkelig har steppet op omkring os. Det er noget, jeg aldrig vil glemme og for evigt være taknemmelig for.
Det viste sig, at hvad Tine Kalstrup troede var eftervirkningerne af en slem hjernerystelse, i stedet var kræft. Og hun havde faktisk gået med sygdommen i 2-3 år uden at vide det.
-Jeg var ekstremt træt. Jeg var så træt at jeg var nødt til at holde pause og hvile mig på rastepladser, hvis jeg skulle køre langt. Men det har aldrig slået mig at det kunne være kræft. Jeg har små bryster og der kunne da ikke gemme sig noget, og der er ingen i min familie, der har været ramt af sygdommen.
Men det kunne der.
Hun blev, som hun selv siger, hevet ned fra hendes lyserøde sky og opdagede pludselig, hvor skrøbeligt livet kan være og blev pludselig en del af en helt ny verden, hvor hun gerne vil fremhæve noget hun ikke anede fandtes.
Et velfungerende system
Undervejs i behandlingsforløbet, imens de gentagende kemobehandlinger stod på, blev Tine tilbud motionstilbuddet ”Krop&Kræft”. Et otte ugers motionstilbud for kræftpatienter under kemo.
Hvordan jeg fik slæbt mig til træning i kræftens bekæmpelses lokaler fire dage om ugen i otte uger, forstår jeg ikke i dag. Men jeg fandt kræfterne, og det var helt fantastisk og direkte årsag til at jeg fik mere styrke undervejs som træningen og den gode form skred frem.
Tine mistede også håret, og hun syntes, det var svært at se syg ud med et ansigt, der var opsvulmet af medicin. Men også det blev der taget hånd om. Gennem tilbuddet “Look Good – Feel Better”, drevet af frivillige, modtog hun make-up og undervisning i, hvordan hun kunne bruge det til at føle sig bedre tilpas.
– Det er så rørende, at frivillige engagerer sig i sådan noget, siger Tine. Under sit forløb modtog hun også blod fra donorer, så kroppen bedre kunne tåle de krævende kemobehandlinger.
– Jeg er dybt taknemmelig over den indsats, frivillige yder, og jeg synes, vi alle skal anerkende og have stor respekt for dem.
Det hele har virkelig åbnet mine øjne for, hvor livsvigtigt vores sundhedssystem og kræftpakker er. Derfor er det så afgørende, at vi alle støtter op om kræftforskningen, så vi kan blive endnu klogere på sygdommen og forbedre behandlingen for dem, der står over for den samme barske virkelighed.
Tag dig selv alvorligt
Der er mange forskellige former for brystkræft og hver behandling er individuel tilrettelagt. Kræftens Bekæmpelse anslår at hver 9. kvinde bliver ramt af brystkræft og hvad mange måske ikke ved er, at mænd faktisk også kan få brystkræft.
Tine har derfor et meget vigtigt budskab til andre.
-Sørg for at tage dig selv alvorligt og undersøg dig selv minimum 4 gange om året. Jo tidligere i forløbet der bliver grebet ind, jo bedre vil man lykkedes med behandlingen, forklarer hun.
En anden opfordring fra Tine Kalstrup er, at man endelig ikke skal være bange for eller undgå at tale med og om kræft med en der er sygdomsramt – eller pårørende for den sags skyld. Også selvom man dybest set er bekymret for om den syge eller de berørte bliver ked af det.
-Det føles ikke behageligt at blive ignoreret. Vi har mere behov for at blive anerkendt og set som menneske i den dybe krise, man befinder sig midt i. Selvom det er svært at tale om, føles det mere rart at blive mødt dér hvor livet pludselig har ført én hen.
Livet er sårbart
Fremtiden ser en smule anderledes ud for Tine Kalstrup, men på trods af senfølgerne og de udfordringer, hun stadig kæmper med, tænker hun alligevel over en ny retning i livet. Efter at have gennemgået det hårdeste kapitel i sit liv, har hun overvejet at bruge sin erfaring til at hjælpe andre. Med sin baggrund i modebranchen og en spirende interesse for psykoterapi vil hun gerne støtte mennesker, der står i en krise – både med deres mentale trivsel og deres selvbillede.
-Jeg vil gerne hjælpe andre med at føle sig set, som den de er – selv når de står midt i det værste. Det betyder noget for mig at kunne bruge min historie til noget meningsfuldt, siger Tine omsorgsfuldt, og det håber jeg at kunne gøre i fremtiden i Kalstrup Livsstilshus.
Vær med i kampen mod kræft
Kræft berører os alle. For at støtte forskning og det livsvigtige arbejde med at behandle kræftpatienter opfordres alle til at donere et beløb til Kræftens Bekæmpelse.
Beløbet er valgfrit. Støt nu og vær med til at gøre en forskel!
Du finder vej til indsamlingssiden via knappen nedenfor.