Nyheder
imported

Hygge skal optages på UNESCOs liste over kulturarv

VisitDenmark vil have hygge anerkendt som dansk kulturarv. Derfor opretter VisitDenmark nu et hyggeråd, der skal arbejde for at få hygge optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv.

2016 blev belgisk ølkultur optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv. En liste, som pt. omfatter omkring 450 elementer fra flere end 100 lande verden over.

Her finder man også napolitansk pizzabagning, indisk yoga og ridekunst på Den Spanske Rideskole i Wien. Men der er ingen danske bidrag på listen over den uhåndgribelige kulturarv, som udleves gennem traditioner, færdigheder, forestillinger og måder at være sammen på. Indtil videre. For nu tager VisitDenmark initiativ til, at hygge kan blive optaget på listen.

-I de seneste år har hygge spredt sig til hele verden. På Amazon er der op mod 1.000 bøger om emnet, og ordet er blevet optaget i Oxford Dictionary. Men hygge har sine rødder i den danske kultur, og det ønsker vi at få anerkendt. Derfor tager vi nu initiativ til, at hygge bliver optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv, siger forretningsudviklingschef Anja Hartung Sfyrla, VisitDenmark.

Hygge er bare dansk

Den danske hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet bakker op om idéen om at få hygge optaget på UNESCOs liste. Han mener, at hygge er noget særligt dansk:

– Danskerne er ikke de eneste i verden, som hygger sig. Men det særegent danske er, at danskerne opfatter hygge som en uomgængelig kvalitet ved det gode liv. At vi i så høj grad deler denne ene og altdominerende kulturelle værdi for, hvordan godt samvær med andre mennesker bør føles, og konstant italesætter den. Det er med til at identificere os, som dem vi er. Dermed er hygge en dybt integreret del af vores sprog, kulturelle værdisæt, og tilgang til sociale situationer, siger Jeppe Trolle Linnet.

– I Danmark opfatter vi hygge som noget særlig dansk. Men det har også en international appel. I udlandet er man nysgerrig på fænomenet og vil gerne lade sig inspirere af den danske hygge. Derfor er hygge interessant at bruge i markedsføringen af Danmark, siger Anja Hartung Sfyrla.

Hyggeråd

VisitDenmark opretter et hyggeråd, der skal arbejde for at få hygge optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv, bestående af både eksperter og almindelige danskere, der udøver hygge. Fire eksperter har allerede tilkendegivet deres deltagelse i hyggerådet: Adm. direktør Meik Viking, Danish Happiness Institute, Hyggeforsker, ph.d. Jeppe Trolle Linnet, Rocky Walls, amerikaner og instruktør af den aktuelle dokumentarfilm ”Finding Hygge”, Helen Russell, britisk journalist og forfatter til ”The Year of Living Danishly”. VisitDenmark går nu ud og leder efter almindelige danskere, der elsker at hygge og gerne vil deltage i arbejdet.

Vil du være en del af Hyggerådet?

Mestrer du kunsten at hygge dig, og er du bevidst om hvordan du skaber hygge derhjemme, på arbejdspladsen, i din omgangskreds eller i din forening? – så har du mulighed for at sætte dig på en af de fem pladser i VisitDenmarks Hyggeråd, der er reserveret til danske hygge-entusiaster.

Du kan ansøge frem til 15. maj 2018. Herefter evaluerer VisitDenmark de indsendte bud og udvælger de fem danskere/grupper/foreninger, der får plads i rådet sammen med de fem hygge-eksperter.

Din ansøgning kan  indsendes på e-mail til hygge@visitdenmark.com. Læs mere på visitdenmark.dk/da/hyggeraad 

Læs om fantastiske oplevelser og events