Septemberavisen er på gaden - og online. Du kan læse avisen her 

https://voresjammerbugt.dk/
Artikel
29-07-2021

Aktiviteter for flere generationer hos Egnssamlingen

SALTUM: Gæsterne bliver inddraget i levendegørelse af udstillingerne

Tekst og foto: Presse

I skolernes seks uger lange ferie har Egnssamlingen i Saltum aktivitetsdage, hvor museets store korps af frivillige bemander forskellige værksteder og udstillinger rundt om på arealerne.

Der er gratis adgang, og med erhvervelse af Søndergade 8 på hovedgaden i Saltum, så er der nem parkering og tilgang til museet.

Et levende museum

Aktivitetsdagene er levendegørelse af museets udstillinger, så de ikke bare står hen som levn fra fortiden. På Egnssamlingens aktivitetsdage suppleres der med lidt liv og dialog, og stor velvilje til at fortælle om de frivillige arbejde, som foregår hver uge året rundt.
- Levendegørelsen er et populært indslag blandt gæsterne, og der er ofte gengangere af bedsteforældre fra hele landet med børn og børnebørn, og på den måde forankres vores lokalhistorie på fornemste vis, fortæller Steen Poulsen, leder af Egnssamlingen.

Og der er nok at se på rundt omkring på den lille hektar jord.
I den gamle smedje på Faarupvej 2A arbejder to faguddannede smede med stativer til havebrug - ofte på bestilling ud fra devicen om, at "hvis du kan tegne det, så kan vi lave det".
Smedene fortæller også gerne om smedjen og dens funktion i gamle dage, hvor hestene blev skoet og landbrugsredskaberne blev sat i stand.

Hos købmanden

På samme adresse findes "Multihuset" bestående af mange rum til hvert sit formål. Lige indenfor døren bliver man budt velkommen af den gamle købmand, der stolt viser sin gamle, betjente købmandsbutik frem med inventar tilbage fra midten af 1800-tallet.
Udover den flotte butik og bagbutik, så sælger købmanden også lidt sødt til ganen samt udgivelser fra Egnssamlingens Museumsbutik. Og altid velvilligt støttet med en beretning om købmandslivet i gamle dage.
Dernæst er der Vævestuen, hvor der sidder en gruppe af kyndige kvinder, som arbejder med alle mulige former for håndarbejde. Her arbejdes der f.eks. på to store væve, den ene 200 år gammel, og "den nye" kun 120 år gammel. Derudover arbejdes der som oftest med uld, som kartes og spindes, der strikkes og hækles, og der syes på gamle symaskiner, betjent af faguddannet personale.
Vævestuen er et hyggeligt, indbydende miljø, der på væggene er suppleret med mange effekter fra museets store samling af gårdmalerier og effekter.
- Desuden er her mange flere aktiviteter, så kig endelig forbi til aktivitetsdage på Egnssamlingen i Saltum hver tirsdag i skolernes ferie, siger Steen Poulsen.

 

Læs flere nyheder