Sommeravisen er på gaden - og online. Du kan læse Sommeravis 3 her

 

 

http://
Artikel
22-06-2020

Inspiration: Fantastisk lys på himlen i juni

Det varme sommervejr de seneste par uger har også budt på nogle af de mest spektakulære solnedgange, vi længe har set i Blokhus.
”På Blokhus Strand findes plads til fordybelse og hygge hver aften”

Tekst: Louise Kande – Foto: Poul Nymark

De fleste er helt klar over det. Mange har oplevet det – og ganske få ved det faktisk ikke. Men én af Nordeuropas bedste badestrande ved Vesterhavet, Blokhus, byder på en festforestilling af en solnedgang hver aften.

Hvorfor er der ild på himlen?

Ifølge DMI er der en forklaring på lysfænomenerne på himlen – og hvorfor de altid ændrer sig. Idet Solen nærmer sig horisonten, ændrer dens farve sig fra gulligt-hvid til orange og endda dybt rød. Når Solen står lavt, skal lyset igennem en stor mængde atmosfære, som af forskellige årsager mest spreder den blå del af sollyset. Tilbage er den røde del. Det er luftens molekyler, der spreder sollyset. Støv- og røgpartikler og bittesmå vanddråber har dog også en betydeligt rødfarvende effekt på den lave sol. Derudover bliver den grønne og blå del af sollyset delvist absorberet af vand- og ozonmolekyler i atmosfæren. Tilsammen giver disse effekter den rødlige farve ved solnedgang og solopgang. Solnedgangens og solopgangens farve og udseende afhænger altså meget af skydækket og indholdet af støv i atmosfæren – ikke to solnedgange er ens. Især når der har været kraftige vulkanudbrud på Jorden, er støvindholdet i atmosfæren højt, og vi kan opleve nogle pragtfulde solnedgange med usædvanlige farver – også på Blokhus Strand.

 

 

Læs flere nyheder