Novemberavisen er på gaden - og online. Du kan læse avisen her

 

 

https://www.facebook.com/Min-Afsked-Br%C3%B8nderslev-105614877938282/?modal=admin_todo_tour
Artikel
10-10-2020

Kom og se træskulptørerne i arbejde

Det kræver mere end at kunne håndtere en motorsav.

Tekst og foto: Martin Frandsen

Spåner flyver i høj hastighed fra den op til to tons tunge og 200 år gamle egetræsstamme.
Niels Ejnar Petersen håndterer koncentreret den ene af sine mange motorsave i Skulpturparken Blokhus sammen med to andre træskulptører, Peter Haugaard Gregersen og Dorthe Hedensted Lund.

Motorsave i arbejde
Der er nemlig Træskulptur Festival i Skulpturparken Blokhus, og i dag, lørdag 10. oktober, er trioen gået i gang med at forme tre store egestammer. Hen over weekenden kan publikum i parken følge med i hvordan arbejdet skider frem, til egestammerne har gennemgået deres fulde forvandling mandag eftermiddag.
Og hver dag skal skulptørerne også save speedcarving, hvor de på 40 minutter saver mindre skulpturer, der fortolker årets tema, Magisk Jul

Begyndte med en kniv
En af træskulptørerne er Niels Ejnar Petersen, og han har faktisk snittet og savet i træ hele sit liv.
Først som dreng med kniv og siden billedskærer-værktøj til nu med motorsav.
- Jeg er uddannet inden for skoven, så motorsaven er et naturligt værktøj, og så er der pludselig ikke så langt fra det ene til det anden, forklarer han om at være træskulptør.

Fantastisk materiale
Det har han været siden 2007, dog arbejder han også som lærer på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder ved Aarhus, men så snart han kan se sit snit til det, så bliver der savet skulpturer.
- Træ er et fantastisk materiale at arbejde i. Man kan alting, og motorsaven er et fantastisk redskab. Med den sker der noget, fortæller Niels Ejnar Petersen, som også saver skulpturer i is.

Stort udenlandsk netværk
Niels Ejnar Petersen har været med til skulpturparkens festivaler siden det første år i 2013, og med sit store netværk trækker han mange udenlandske kunstnere til Skulpturarken Blokhus – dog ikke i år på grund af Corona.
- Skulpturparken er et meget populært sted for de internationale skulptører at komme. De står i kø fra hele Verden for at være med, fortæller han.

Det går ikke galt
Men hvad nu, hvis man får lagt det forkerte snit, eller saver galt?
- Det sker ikke, griner Niels Ejnar Petersen.
I hvert fald ikke når man har masser af øvelse og erfaring med i værktøjskassen.
- Og så er det jo kun mig, der ved, hvordan figuren skulle have set ud, siger han.

Luk øjnene og forestil dig
Men det kræver en del planlægning inden savene får lov til at arbejde, og der bliver også streget flittigt op på stammerne undervejs for at få savet rigtigt.
- Hvis man skal være en dygtig træskulptør, så skal man være god til at forestille sig det endelige resultat, inden man går i gang. Man skal kunne lukke øjnene og se skulpturen, når den er færdig, forklarer Niels Ejnar Petersen.

Magisk Jul
Men hvad skal parkens gæster så forvente, når egestammerne er forvandlet på mandag.
- De kan se frem til at blive mødt på p-pladsen af De Tre Vise Mænd, så temaet passer til Magisk Jul 1. november, fortæller træskulptøren.

 

Læs flere nyheder