Septemberavisen er på gaden - og online. Du kan læse avisen her 

http://www.kulturhusetblokhus.dk/showms.asp?menuID=[6797,6888]&z=
Artikel
06-07-2021

Verdens største sandslot er et fyrtårn for Blokhus

Den nye turistattraktion forventes at tiltrække mindst 70.000 ekstra gæster
Holdet bag Verdens største sandslot.

Tekst: Martin Frandsen Foto: Poul Nymark
 

Med dejligt sommervejr, Jammerbugt Garden, taler, musik af Morten B., champagne og et talstærkt publikum blev den nyeste turistattraktion i Blokhus fejret og indviet på pladsen ved Skulpturparken Blokhus.
Dermed har Blokhus, Jammerbugt og hele Nordjylland fået en ny attraktion, som er et fyrtårn inden for turisme, nemlig Verdens største sandslot.
Det skyder ikke mindre end 21 meter og 16 centimeter i vejret, hvilket er 3,5 meter højere end den hidtidige verdensrekord, sat i Tyskland. Sandslottet har en diameter på 32 meter i soklen, og der er 100 meter at gå rundt om den imponerende skulptur.

Opsigtsvækkende projekt
Det var John Andersen, indehaver af Skulpturparken, der 19. maj satte det unikke projekt i gang, hvor 7 erfarne stampere komprimerede og opbyggede det enorme bjerg sand, som de 17 europæiske skulptører begyndte at udsmykke fra 8. juni til 2. juli.
Symboler for Nordvestkysten som Sømærket og badehusene i Blokhus, surfere i Løkken, Rubjerg Knude Fyr og fiskekutterne fra Thorup Strand er at finde på kunstværket, hvor skulptørerne også har haft frihed til at kreere deres eget univers.
- På toppen sidder symbolet for Corona, og på skulpturen kan du se mænd kravle op mod toppen med vacciner for at bekæmpe Corona, forklarer John Andersen.
For netop Corona har været en af årsagerne til, at han fik den ”vanvittige ide”, som han selv kalde den.
- Vi havde ikke så mange besøg i Skulpturparken midt i maj. Det var som om, publikum ikke var vågnet op endnu, som om der var en Corona-dyne, vi skulle have smidt væk. Så satte vi os for at skabe en ny stor og fascinerende oplevelse, siger John Andersen.
Alene under opbygningen af slottet har flere end 5.000 besøgende været forbi for at kigge med, og der er kommet flere gæster på 1-dags ture fra byer som Aarhus og Vejle.

På landkortet
Verdensrekorden sætter ikke alene Blokhus og Jammerbugt, men hele Nordjylland på landkortet – også i udlandet, er Peter Krusborg, direktør i Destination Nordvestkysten, sikker på.
- Hver 5. dansker ventes at komme til Nordvestkysten denne sommer. Det tal kan vi godt skrue op efter at have fået dette fyrtårn, som vil tiltrække mange flere samt skabe omsætning og jobs i området, siger han.
Destination Nordvestkysten estimerer, at Verdens største sandslot hen over sommeren og efteråret vil betyde 70.000 flere gæster i området, og sandslottet forventes at blive stående, indtil frosten sætter hårdt ind.
- Stor tak til John Andersen som primus motor og til alle sponsorer. Som turistmand kan jeg ikke få armene ned. ”I love Blokhus too”, sagde direktøren med reference til skulptørernes t-shirt med samme tekst.

Blokhus slår alt
Borgmester Mogens Chr. Gade gjorde opmærksom på, at der med åbningen af Sandskulpturfestivalen, den internationale faldskærmskonkurrence Blokhus-Open samt Verdens største sandslot har været tre fantastiske begivenheder i Blokhus-Hune i løbet af blot 1,5 måneder.
- Handling slår alt, og Blokhus slår alt. Her er et stærkt erhvervsliv, mange frivillige ildsjæle og en kommune, som vil og kan. Blokhus-Hune er et fyrtårn i dansk turisme med store events, spændende attraktioner og et meget flot handelsliv.
- Verdens største sandslot er festligt, fornøjeligt, folkeligt, og så er det en ganske gratis oplevelse. Det er et bevis på, at når vi løfter sammen, så kan vi løfte højere, end hvis vi løfter hver for sig.


Verdens Største Sandslot

  • Sandslottet er 21,16 meter højt og har en diameter på 32 meter og er Verdens største.
  • Der er brugt mere end 6.400 tons sand, som ved kraftig stampning er komprimeret 40 pct.
  • Sandet er i en gylden farve, kantet og med op til 10 pct. ler.
  • 7 erfarne ”stampere” har stået for den grundlæggende baseopbygning.
  • 17 internationale sandskulptører har sørger for den unikke kunstneriske udformning.
  • Verdens Største Sandslot forventes at kunne ses, indtil vi får frostvejr.
  • Projektet koster godt 3 mio.kr. Skulpturparken & Kulturhuset Blokhus er
  • garanterer for økonomi og fuldførelse.
  • Projektet er gennemført ved hjælp af bidrag fra sponsorer på 1,5 mio. kr.
  • Der er fri adgang for alle.

Læs flere nyheder