Brovst

Omfattende restriktioner indføres i Jammerbugt

Borgerne i Jammerbugt og seks andre nordjyske kommuner står foran fire uger med meget omfattende restriktioner og påbud, som varer til og med 3. december. Statsminister Mette Frederiksen kalder det for en reel nedlukning.
De øvrige kommuner er Hjørring, Frederikshavn, BrønderslevThisted, Vesthimmerland og Læsø.

Brug for en stor indsats
– Hele Danmark kommer til at trække store veksler på Jeres opofrelse og tålmodighed, sagde statsminister Mette Frederiksen til de nordjyder, der bliver berørt, da hun på pressemødet torsdag aften 5. november præsenterede restriktionerne.
– Resten af Danmark har brug for Jer 7 kommuners store indsats i denne situation, understregede hun.
Det er nemlig ubeskrivelig vigtigt hurtigt at inddæmme den muterede smitte.

Muteret smitte
Baggrunden er myndighedernes frygt for, at en muteret udgave af Covid-19, der er fundet i mink, og som siden er konstateret smittet videre til 12 mennesker, kan starte en ny pandemi.
Den muterede virus kan nemlig betyde, at nye vacciner udarbejdet mod Covid-19 enten ikke virker eller ikke kun virker svagt overfor den muterede virus.
Og de 12 smittede personer er fra de 7 kommuner.

Refusion og hjælpepakker
– Dette er en reel nedlukning, og derfor vil vi også følge op med hjælpepakker og refusion. Det er afgørende, at vi holder hånden under arbejdspladser og virksomheder i denne svære situation, sagde Mette Frederiksen.

Bliv testet
Alle borgere i de 7 kommuner opfodres til at blive testet for den muterede virus, og Region Nordjyllands testkapacitet udvides med testcentre fra resten af landet.
Der oprettes også særlige task force for smitteopsporing. Det understreges, at den muterede smitte ikke er mere farlig end Covid-19, men mere modstandsdygtig.

Disse restriktioner gælder for torsdag aften 5. november

 • Opfordring til at blive i sin egen kommune, m.m. man har en kritisk arbejdsfunktion, eller et andet uopsætteligt ærinde.
 • Opfordring til, at alle offentlige og privat ansatte arbejder hjemmefra på nær, hvis man har en kritisk funktion. Dette gælder også for pendlere ind og ud af de 7 kommuner.
 • Opfordring til, at man er obs på, hvor mange mennesker man ser, og at man omgås færrest muligt.

Dette gælder fra lørdag 7. november

 • Alle restauranter, cafeer, barer osv. skal lukke. Dog er take away tilladt.

Dette gælder fra mandag 9. november

 • Alle elever på videregående uddannelser skal modtage digital undervisning. Det gælder også for studerende på videregående uddannelser i Aalborg, der har bopæl i de berørte kommuner.
 • På ungdoms- og øvrige voksenuddannelser er der tilladt et fremmøde på 50 pct. på institutionerne.
 • Skolernes 5. til 8. klasser skal have fjernundervisning. Øvrige elever skal have en afstand til hinanden på mindst en meter i undervisningen.
 • I dagtilbuddene skal børnene passes i mindre og faste grupper.
 • Desuden vil der frem mod mandag være en dialog med de lokale borgmestre og sundhedspersonale, om dette skal skærpes yderligere.
 • Den kollektive trafik lukker ned for trafik ind og ud af kommunen. Dog er skolebusser undtaget, og folk med kritiske jobfunktioner skal have mulighed for offentlig transport hvis nødvendigt.
 • Alle undtagelser i forsamlingsforbuddet fjernes, så det gælder max. 10 personer i alle situationer. Det betyder, at muligheden for at være op til 500 personer ved siddende arrangementer afskaffes. Det samme gælder muligheden for at være 50 personer ved idræts-og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år.
 • Alle indendørs og udendørs kulturinstitutioner og -aktiviteter samt forlystelsesparker lukker.
 • Alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritids- og foreningsaktiviteter – herunder idrætshaller, spillehaller og kasinoer, lege- og badelande, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler – lukkes for offentlig adgang. Dette gælder kun indendørsarealer de pågældende steder.
 • Udlændinge, som vil besøge eller arbejde i de 7 kommuner, bliver som udgangspunkt afvist ved indrejse i Danmark.

Se samtlige fakta om restriktionerne her:

https://www.sum.dk/Aktuelt/Nyheder/Coronavirus/2020/November/~/media/Filer%20-%20dokumenter/01-corona/Faktaark-om-restriktioner-i-NJ.pdf

Jammerbugt Kommune vil i den kommende tid oplyse, hvordan de forskellige påbud udmøntes.

Læs om fantastiske oplevelser og events