Aabybro

Så meget har Corona-krise kostet Jammerbugt Kommune

– Jammerbugt Kommune har gjort op, hvor meget Corona-krisen har kostet den kommunale kasse fra 11. marts til 14. maj.

Kunne have været meget værre
Det er nemlig i denne periode, at Staten har sagt, at den vil kompensere landets kommuner for deres udgifter i forbindelse med krisen.
– Vi haft cirka 30 millioner kroner i ekstra udgifter, siger borgmester Mogens Chr. Gade (V).
Men i samme åndedræt understreger han, at det kunne have kostet langt flere penge, hvis ikke kommunens ansatte havde udvist en ihærdig indsats for at hjælpe der, hvor behovet var særligt stort – inden for social og sundhed, skoler samt pasning.

Brat stigning
Langt hovedparten af pengene, nemlig 20 mio. kr., er gået til, at flere borgere kom på overførselsindkomster.
– Udgifterne var velkendte. Vi fik jo en brat stigning i antallet af ledige, men det er også hurtigt gået den anden vej igen. Vi er nu ved at være nede på det normale niveau igen, oplyser Mogens Chr. Gade.
Desuden er der øgede driftsudgifter for 7-8 mio. kr., som er gået til at aflønne de flere lærere og pædagoger, der har været behov for, samt øget rengøring og afspritning.
Andre 3-4 mio. kr. er blevet brugt på værnemidler.

Ikke i tvivl

Men borgmesteren er ikke i tvivl om, at Jammerbugt vil blive kompenseret for udgifterne af Staten.
– Vi bliver holdt skadesfri, men jeg kan ikke sige, hvor mange penge vi får fra Statens pulje, siger Mogens Chr. Gade.
Og Jammerbugt bliver måske endda overkompenseret som følge af medarbejdernes ihærdige indsats og store fleksibilitet.

Aftale med stor betydning
Staten dækker nemlig kommunernes udgifter under et, så hvis en kommune har haft færre udgifter end gennemsnittet, så bliver den overkompenseret – og omvendt med flere udgifter end gennemsnittet bliver den underkompenseret.
-Vi har drevet Jammerbugt godt under krisen og hensigtserklæringen om, at vores medarbejdere må arbejde uden for deres fagområder har haft stor betydning, understreger Mogens Chr. Gade.

Flot indsats af personalet
Det har nemlig betydet, at Jammerbugt har undgået at skulle hyre masser af vikarer ind udefra, da personalet har været klar til at arbejde uden for deres fagområder og lægge en indsats inden for social- og sundhed samt pasning og skoler.
– Vores personale har virkelig bidraget ihærdigt til, at Jammerbugt skulle komme bedst muligt gennem denne krise, siger Mogens Chr. Gade.
Hvilke udgifter, der har været siden 14. maj, skal der ses på efterfølgende.

Læs om fantastiske oplevelser og events