Aabybro

Travlhed med at føre påbud ud i livet

Det er dagen derpå – dagen efter pressemødet, hvor det blev klart, at kommunegrænserne til blandt andet Jammerbugt lukkes, ligesom der blev indført en række skrappe restriktioner frem til og med 3. december.
Og hos de kommunalt ansatte er der travlhed med at informere brugere, ansatte og borgere om, hvordan anbefalinger og påbud føres ud i livet samt hvilke konsekvenser det har. Det oplyser borgmester Mogens Chr. Gade,
(Se alle anbefalinger, påbud og restriktioner sidst i artiklen)

På forkant

– Heldigvis har vi en god organisation med en sundhedsgruppe og en beredskabsgruppe, ligesom vi var lidt på forkant med statsministerns pressemøde torsdag aften, sige han.
– Vi havde på mødet torsdag formiddag med erhvervsministeren og sundhedsministeren fået hint om, hvad der ville ske, og vi har siden i aftes (5. november, red.) været i gang med at informere omgivelserne, siger Mogens Chr. Gade.

Gok i hovedet på foreninger
Kommunen er i færd med at lukke idrætshaller og andre indendørs idrætsfaciliteter, ligesom forsamlingsforbuddet på 10 nu også gælder for børn og unge under 21 år, når de dyrker idræt.
– Det er et gok i hovedet på foreningslivet, og det kommer til at køre på vågeblus, men DGI kan være på vej med virtuelle tiltag, som kan være med til at afbøde det og prøve at være med til at holde liv i foreningslivet, siger borgmesteren.

Rømmer rådhusene
Der bliver brug for flere hænder i dagtilbuddene, da børnene nu skal passes i mindre og faste grupper, ligesom der skal gøres plads til, at de skolelever, som stadig må gå i skole skal have en afstand på 1 meter til hinanden.
På den anden side er kommunen ved at rømme rådhusene mest muligt, så kun de medarbejdere, som er nødt til at være fysisk til stede for at løse deres kritiske funktioner, møde op på job.

Kritiske jobfunktioner

– Det giver sig selv, at de medarbejdere, der bor uden for kommune bliver hjemme, med mindre de også har kritiske arbejdsfunktioner. Og vi har blandt andet sendt Jobcentret i Brovst hjem og sagsbehandlere på kontorerne i Pandrup, siger Mogens Chr. Gade og tilføjer, at også Borgerservice drosler ned til tidsbestilte møder for kun uopsættelige ærinder samt telefonisk kontakt.
Det kommende møde i kommunalbestyrelsen og andre møder bliver virtuelle.

De kritiske jobfunktioner:

  • Sundheds- og plejesektoren
  • Ældrepleje
  • Børne- og undervisningssektoren
  • Området for socialt udsatte
  • Politi, kriminalforsorg, forsvar, beredskab, kødkontrol
  • Pelsning og aflivning af mink
  • Opretholdelse af nødvendig forsyning af fødevarer, dagligvarer, apotek, energi, vand, affald, teknisk og IT samt finansiel infrastruktur.

Smittetrykket falder
– Der sker mange absurde ting. Hvem havde troet, at kommunegrænsen ville lukke.
Men vi løser opgaven. Vi gjorde det flot i foråret, og det kan vi også nu. Vi gør som de siger og håber, det giver en effekt. Vi er jo godt på vej, siger Mogens Chr. Gade og peger på det stadig faldende smittetryk i Jammerbugt.
Opgørelsen fra Statens Serum Institut fredag 6. november viser, at der er konstateret 33 nye Covid-19 smittede i de sidste 7 dage.
Det giver en incidens på 86,2 og dermed fortsætter faldet i Jammerbugt.

Frygt for mutation
Dog skyldes restriktionerne myndighedernes frygt for, at en muteret udgave af Covid-19, der er fundet i mink, og som siden er konstateret smittet videre til 12 mennesker, kan starte en ny pandemi.
Den muterede virus kan nemlig betyde, at nye vacciner udarbejdet mod Covid-19 enten ikke virker eller ikke kun virker svagt overfor den muterede virus.
Og de 12 smittede personer er fra de 7 nordjyske kommuner.

Se påbud, anbefalinger og restriktionerne her:

https://coronasmitte.dk/restriktioner-i-nordjylland

Læs om fantastiske oplevelser og events