Blokhus

10 år med anderæs på Blokhus Strand

Populær oplevelse fejrer jubilæum
 | FOTO: Poul Nymark  

Hele sommeren er Blokhus Strand Bådlaug vært for Anderæs. En populær oplevelse på Blokhus Strand, som oplever stigende interesse år efter år.
Nu er det blevet afholdt i 10 år, og jubilæet skal markeres. Det sker med en særlig fejring onsdag den 19. juli, hvor foreningen afholder 2 anderæs i dagens anledning. Første gang med indskrivning kl. 13.00 og løbsstart kl. 14.00. og ræs nr. 2 med indskrivning kl. 15.00 og løbsstart kl. 16.00.
Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kommer også og laver aktiviteter for børnene. Fiskernes Hus bliver pyntet op med ænder. Der er store badeænder, som børnene kan sidde på og uddeling af slikkepinde til alle.
I dagens anledning er der også udlodning af særlige jubilæumsmedaljer. 2 guld, 2 sølv og 2 bronze og vinderne kåres på podiet efter hvert ræs, oplyser formanden.
Samtidig er der nu indkøbt 42 forskellige ænder. Der er enhjøring-ænder, pirat-ænder, mindcraft-ænder, drage-ænder og mange flere, som man kan få med hjem og gemme som sit eget trofæ.
-Vi håber der er mange der har lyst til at fejre dagen sammen med os, siger formand i Blokhus Strand Bådlaug, Jakob Freundlich.

Anderæsets historie

Siden 2013 har frivillige troligt mødt op for at give børn og barnlige sjæle en sjov oplevelse, og nu til dags møder der hele tiden nye deltagere op, når andefar tropper op og børnene samler sig om ham.
Det var Jens Haugaard, der oprindeligt opfandt eventen. Bådlauget og Fiskernes Hus var udfordret af manglende økonomi, og det fik Jens til at tænke ud af boksen.
Først var det krabbeløb, men det blev hurtigt afløst af anderæs. Det hele var inden Blokhus Bæk blev renoveret, og der var ikke var bro over. I stedet blev der brugt en dørplade, og han fik købt et restparti ænder. Efterfølgende hidkaldte han sig børnenes opmærksomhed ved at slå kraftigt på døren med en stor hammer.
-Det larmede jo helt vildt, men det var effektivt, smiler Jens. Og så fik vi børnene til at råbe anderæs lige så højt de kunne. Det synes de var rigtig sjovt. Det startede i det helt små med få deltagere, og så har det vokset støt igennem årene. Nogle gange har vi været oppe på 200 plus forældre og bedsteforældre.
I dag er der også masser af gengangere blandt gæsterne, som har en hyggelig familietradition om at være med til anderæs.
Det er både danskere, tyskere og nordmænd, der krydrer deres ferie med en skøn ferieoplevelse.
-Og så kommer de ovenikøbet også med gaver til os. Det er en flot tanke, siger formanden.
Hvad der startede i det små i 2013 med Jens Haugaard som initiativtager er nu vokset til gennemsnitlig 100 solgte ænder i hvert ræs henover året, som der holdes ca. 10 af.
Igennem årene er det blevet sat mere og mere i system. Nu er der blevet lavet bannere og skilte samt reklame på tysk og engelsk. Alt sammen tiltag, der skal være med til at skabe mere opmærksomhed omkring oplevelsen.
-De frivillige søger også penge hjem, så det hele tiden kan udvikle sig, siger formand Jakob Freundlich.
Et nyere initiativ er, at der også kan bestilles særlige anderæs til eksempelvis fødselsdage, personalearrangementer eller andre festlige lejligheder, hvor man lige skal have lidt ekstra underholdning.

Anderæset

Anderæset er et helt simpelt setup.
Små fine plastikænder bliver søsat fra broen over bækken, og med fuld fart på vandet begiver de sig mod Vesterhavet.
Hvem kommer først over målstregen. Spændingen er intens og følges tæt fra strandbredden.
-Det skal være simpelt, for at børnene forstår det. Ordene kommer fra Andefar Fritz Sørensen, der troligt møder op gang efter gang i det farverige andekostume, som er specialdesignet til eventen.
-Jeg fik min gamle moster til at sy dragten. Det var godt, hun kunne hjælpe med designet. Den stumper godt nok lidt på benene, men det er jo bare sjovt, griner han.
Fritz Sørensen, der er 61 år og tidligere spejderleder fra Saltum, tager teten hver onsdag og søndag hele sommeren.
-Jeg kan sagtens afse et par timer 2 gange om ugen. Det skal der være plads til, og så støtter jeg samtidig et godt formål.
Børnenes opmærksomhed er vagt, når jeg ter mig lidt fjollet. Så vinder jeg deres tillid, og de synes det er sjovt, og når bare de morer sig, så er alt godt. Jeg synes det er dejligt at holde fast i de små glæder, og gør det jo med en blanding af at støtte op om Fiskernes Hus og se de glade børn, der holder sommerferie.
Det er fantastisk, siger han eftertænksomt.
Hver and koster 30,- og så er man både garanteret at få anden med sig hjem og en lækker is bagefter.
-Samtidig er der præmie til de første 3, der vipper over målstregen, men også til den dovne and, som kommer sidst. Der er altid minimum 4 aldersbestemte præmier og også flere desto flere ænder, der deltager, oplyser formanden.
Du kan deltage i anderæs på Blokhus Strand hele sommeren. Det afholdes hver onsdag og søndag kl. 15.00 med indskrivning kl. 14.00.

Læs om fantastiske oplevelser og events