Pandrup

Arkæologiske fund ventes ikke at sinke skolebyggeri

Kommunen var forberedt på, at det ville ske

– Selv om arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i de seneste uger har gjort flere betydningsfulde fund ved en forundersøgelse på de marker ved Jetsmark Kirke, hvor det nye Skolecenter Jetsmark skal opføres, så forventer kommunen ikke, at skolebyggeriet bliver forsinket af en udgravning af fundene.
Denne udgravning forventes nemlig afsluttet i slutningen af 2020, mens første spadestik til den kommende skole er planlagt til 1. april 2021, så skolen kan være klar til brug august 2023.

Forundersøgelsen. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Var forberedt
– Inden udgravningerne gik i gang, vidste vi godt, at der tidligere var fundet levn fra fortiden på de omkringliggende arealer både ved opførelse af genbrugspladsen og sundhedshuset. Derfor var vi klar over, at der var sandsynlighed for, at arkæologerne ville gøre fund også på dette areal, siger borgmester Mogens Chr. Gade (V).
– Netop derfor bad vi arkæologerne om at lave en forundersøgelse, så hurtigt som muligt, efter vi erhvervede jorden. Det betyder, at vi med al sandsynlighed kan holde tidsplanen for byggeriet af skolen, siger han.
Kommunen har af samme årsag bedt Historisk Museum om at igangsætte de indledende undersøgelser, så udgravningen kan komme i gang hurtigst muligt.

Spænde fra vikingetiden. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Fund fra vikingetiden
I forundersøgelserne er der under jorden dukket spor op efter en bygning fra bronzealderen med velbevarede vægstolper, en mulig grav fra romersk jernalder, grubehuse og andre bygninger fra yngre jernalder eller vikingetiden og to bygninger fra middelalderen.

Tegning af et grubehus. Illustration: Nordjyllands Historiske Museum

Læs om fantastiske oplevelser og events