Nyheder
imported

Badehusene er netop blevet opsat på Blokhus Strand. Vi fortæller dig historien bag dem.

Hvert år fra den 1. maj opstilles badehusene på Blokhus Strand. Her står de som perler på en snor frem til den 30. september og pryder stranden på smukkeste vis. 

Tekst: Lotte Kande – Foto: Poul Nymark

Historien bag badehusene

Den friske vesterhavsluft tiltrak sommergæster allerede fra midten af 18oo-tallet. Forfatteren Meir Goldschmidts besøg i Blokhus 1865 gav anledning til, at Blokhus blev et badested, han var nemlig den første der offentligt bekendtgjorde, at man kunne bade direkte i Vesterhavets bølger, så en dukkert i 1865 blev dermed starten på den turisme vi kender i dag.

Allerede i 1870 var turisterne dog kommet til Blokhus i større stil. Det vakte underen hos de lokale, der havde en grænseløs respekt for havet, der betragtedes som en urimelig hård arbejdsplads og nådesløs nabo, hensynsløst krævende både menneskeliv og gods.

Man havde lært sig at bruge havet af bitter nød, men at fine folk kom rejsende langsvejs fra for at være ved havet og frivilligt bade i det, var ikke til at fatte umiddelbart. Ret hurtigt kom de sig dog af forbløffelse og tog med kyshånd imod den nye indtægtskilde.

Badningen foregik fra badehusene

Alle blokhusbeboerne kom i kontakt med turisterne om sommeren. De fleste lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne være at leje badevogne ud.  I begyndelsen skete badningen ærbart fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand. Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok.

Nutidens badehuse på stranden

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum.

I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. september. Et badehus på Blokhus Strand er ikke blot et badehus. Det er et samlingssted for familier, traditioner og utallige timers hygge. Her mødes mennesker og sammen leves og nydes livet fra én af Nordeuropas smukkeste strande.

Læs om fantastiske oplevelser og events