Nyheder
imported

Bæredygtigt badesalt – Vesterhavet i koncentreret form

En glemt gryde med kogende saltvand, der kogte ind til en meget hård sten, blev starten på et lille eventyr.

Pandrup:

Blokhus Salt er resultatet af, at to nysgerrige ildsjæle eksperimenterede med havvand

Tekst: Louise Kande Pedersen – Foto: Blokhus Salt

Helle og Bo Samson startede Blokhus-Salt ved en tilfældighed i 2009. En glemt gryde med kogende saltvand, der kogte ind til en meget hård sten, blev starten på et lille eventyr.

Rimelig hurtig fandt de ud af, at der skulle bruges en stor mængde energi til at få havvandet til at fordampe, men løsningen på dette var på taget – solenergi. De ringede rundt til solfangerproducenter – og her fik de at vide, at det aldrig ville kunne lade sig gøre at bruge solvarme til saltproduktion. De energiske ildsjæle måtte derfor selv konstruere et anlæg, og nu – 4 år efter – fungerer den energivenlige saltsydning.

Helle og Bo henter selv saltvandet ved Vesterhavet efter gamle traditioner, som efterfølgende filteres for sand og tang. Havvandet bliver først opvarmet i deres lager, for at få en for-fordampning. Det saltvand som nu er tilbage, bliver sat til sydning i jernpander i 10-12 dage. De har i dag 20 pander, hvor de syder forskellige typer af salt, bl.a. med forskellige urter fra egen urtehave. De friske urter kommer direkte i havvandet, som så står og bliver salt sammen med vandet, hvilken giver en helt speciel smag.  Planen er, at der i løbet af sommeren kommer yderligere 34 pander, og endnu flere solfangere til at opvarme panderne – så endnu flere kan tage Vesterhavet med hjem – og bruge det i køkkenet, mens de overvejer, hvornår de skal tilbage.

Udover urtesaltet, er den helt store succes blevet badesalt – salt med forskellige æteriske olier, som i år også er suppleret med de helt nye skrubsalte. Blokhus Salt holder også såkaldte Bade-vaskedage, hvor hele familien kan opleve at vaske og bade sine fødder i badesaltet i små baljer.

 

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events