BAG KLITTEN
Tekst: Lotte Kande – Foto: Blokhus Avis
Christian Hem
Hvem er manden bag Christian Hem? På redaktionen blev vi nysgerrige for at finde ud af mere, omkring den 45 årige mand der de sidste 30 år har haft sit virke i og omkring Blokhus. For de fleste vil navnet Christian Hem være et synonym med Restaurant Nordstjernen i Blokhus. Det var nemlig Nordstjernen i Blokhus der kickstartede et langt erhvervsliv i Blokhus. Men historien starter et helt andet sted.
Christian Hem er vokset op i Grindsted nord for Vodskov med sine forældre og to søskende. Han havde et godt og trygt barndomshjem, en god skoletid og lysten til, sammen med kammeraterne, at dyrke både håndbold, fodbold og badminton.
Uddannelse, militær og søde piger
Uddannelsen blev taget på handelsskolen i Aalborg. Det var oplagt da interessen for handel og økonomi fangede ham. Det var en spændende tid, der i 1989 blev afløst af en tur i militæret. – Til gengæld var Christian knap så optimistisk omkring en kommende soldaterkarriere, men samtidig er han også typen der siger: – Når nu situationen er sådan her, må jeg også få det bedste ud af det. Han kandiderede til sergent men ønskede en stilling som regimentstalsmand, og den fik han. Den tvungne soldatertid blev nu til en god tid, der skulle vise sig at lære ham meget om samarbejde, ansvar, planlægning og udvikling. Vigtige elementer, der senere blev givtige for hans videre karriere.
Sideløbende med soldaterkarrieren erhvervede Christian sig et job som opvasker på Restaurant Fyrtøjet i Aalborg. Det blev indgangsvinklen til det virke, han efterfølgende har fået i Blokhus. – En sød tjener inde på Fyrtøjet kiggede på mig og sagde; ”Christian, når nu alle de unge og smukke piger går rundt i Blokhus – Hvad laver du så herinde i byen?”, fortæller han med et glimt i øjet. Hun skaffede ham jobbet både på Restaurant Nordstjernen, og den tidligere Restaurant Nordsø Kroen. Han husker tilbage på en tid med gang-i-den, fest og mange mange mennesker. – Det er næsten 30 år siden, og dengang fandtes der tre steder i Blokhus med udendørsservering, så vagter bag fadølsanlægget gav sved på panden, fortæller han.
Elevplads i Vejle
Udover fritidsjobbet i Blokhus blev Christian også tilbudt en elevplads som tjener i Vejle. I første omgang takker han nej, for han var helt overbevist om, at han efter endt soldaterkarriere skulle gøre brug af både sin handelseksamen og sin viden som talsmand for regimentet. I Christians hoved var der ingen tvivl. Han skulle være bankmand eller revisor, og gav derfor elevpladsen videre til en kammerat, som han dog ofte besøgte. Det resulterede i, at han fik tilbud pladsen på ny, og denne gang takkede han ja.
Blokhus kalder igen
Under elevtiden opstod, hvad han selv kalder; sit livs chance. Restaurant Nordstjernen i Blokhus søgte nye forpagtere, og sammen med en kollega overtog de stedet. Det bliver til præcis 21 år fyldt med hårdt slid og skæve arbejdstider, ansvar for at planlægge indkøb, menu, madlavning og samtidig skulle han beherske de administrative opgaver, bl.a. omkring økonomi og regnskab. Men det er ikke det hårde slid, som Christian husker tilbage på; – jeg har haft et fantastisk arbejds-univers i Blokhus. Mødt så mange mennesker og dermed fået en enorm berøringsflade, et forretningsmæssigt netværk og rigtig gode venner, fortæller han. Hvor andre muligvis ikke ville kunne affinde sig med de skiftende arbejdstider, har Christian set positivt på det. – Det har betydet, at jeg kunne være sammen med min familie på andre tidspunkter end nødvendigvis aften og weekend. Det har været en fornøjelse at følge mine børn i skole og tage dem med til sportsaktiviteter om eftermiddagen. Det der gør én allermest glad er, når man får muligheden for at holde fester for flere generationer af samme familie. Det giver en form for selvtilfredshed for så ved jeg, at det er lykkedes, fortæller Christian.
Politik og bestyrelsesarbejde
Christian forpagter i 1997 Restaurant Fyrklit i Hirtshals sammen med en kammerat. ”Makkerskabet” varer i tre år, hvorefter han prøver kræfter med vinverdenen som forhandler og importør. Denne virksomhed afsluttes i år 2000. Det hele kører naturligvis sideløbende med varetagelsen af Nordstjernen, og det gør interessen for ejendomshandel også. Der er en god købmand gemt i Christian, og han får hurtigt skabt en portefølje af erhvervslejemål og lejligheder hovedsageligt i Aalborg. Interessen for bestyrelsesarbejde og politik kommer snigende, og Christian stiller i 2007 op for Venstre til kommunalvalget i Jammerbugt Kommune. Det bliver et positivt 1. valg, hvor han udover at blive valgt ind, ligeledes får en plads i økonomiudvalget.
Ny epoke
D. 1. februar 2014 sluttede et 21 årigt rigt virke på Restaurant Nordstjernen. Beslutningen om at trække stikket blev taget for, at bruge tiden mere effektivt i investeringssammenhænge, politik og bestyrelsesarbejde.
I forhold til det politiske liv siger han; – Jeg har altid haft interessen for at være en aktiv medspiller, der kan præge og udvikle. Processen kan være langsommelig fra idé til realitet, det kræver en vis form for tålmodighed, da det kan tage flere år, men jeg er stolt af, at jeg igennem min kandidatur, sikrer nogle rammevilkår for udviklingen af virksomheder i Jammerbugt Kommune, og derudover også kan være med til at søsætte nogle initiativer i Blokhus – en by jeg brænder inderligt for, fortæller han.
Det være sig blandt andet Strandcentret, og de øvrige maritime monumenter der er blevet genskabt, videreudviklingen af lejeboligerne omkring Feriecenter Nordsøen, Musik i Sommerlandet m.m. -Jeg ser fortsat et stort potentiale i Blokhus, og politisk er byen under stor bevågenhed, da det er Jammerbugtens turist-fyrtårn. Der er så mange der vil Blokhus det godt. Frivillige, foreninger, investorer, sommerhusejere, forretningsdrivende mv. Alle vil sikre en fortsat udvikling og gøre Blokhus til ét af de bedste steder at befinde sig.
Blokhus er den by i kommunen der over de sidste år er investeret flest penge i , både privat, men ligeledes kommunalt. Og det stopper ikke her, for området er nu modnet til at kunne udvikle sig på nogle nye eksperimenter, afslutter Christian.
Som en lille gemik, afslutter vi interviewet med spørgsmålet om, hvorvidt Christian egentlig kan få tiden til at gå? De fleste af os husker ham jo, som den glade restauratør –der næsten ”kom gående i løbende tempo” på gulvet i Restaurant Nordstjernen, så er han nu endelig faldet lidt til ro? Svaret er nej.
– Jeg er nok mindst ligeså aktiv nu, og som den person, som jeg nu engang er, befinder jeg mig også bedst, med at have mange jern i ilden, både politisk, erhvervsmæssigt og på det frivillige plan. Jeg deltager aktivt i at skabe vækst på flere fronter, men jeg er ikke længere låst af en fast tidsramme.