Omkring 50 Gjølboere mødte lørdag morgen op for at blokere de to farme, som i dag 10. oktober ville få besøg af det mandskab, som for Fødevarestyrelsen skal aflive minkbesætningerne på Gjøl.
To farme
Beboeren aftalte nemlig på et møde fredag, at de ville protestere mod aflivningen.
– Det er helt fantastisk, at så mange mødte op, fortæller Søren Petersen fra Gjøl.
Beboerne delte sig klokken cirka 7.30 i to grupper, og der blev uddelt skilte med budskaber mod nedslagtningen, og så blev vejene til de to farme ellers blokeret af borgerne samt en bil ved den ene farm.
På plads
Politiet kom hurtigt til stede og spurgte efter en kontaktperson og fik den besked, at Gjølboerne ikke ville flytte sig.
Omkring kl. 8 ankom så Fødevarestyrelsen og Hjemmeværnet til den ene af farmene og bad om at komme ind.
– De fik at vide, at vi ikke ville flytte os. Vi fik det svar, at så ville de bede poltiet om at fjerne os, fortæller Søren Petersen.
Beordret væk
Politiet beordrede folk til at forlade området, skete det i stille og roligt.
– Nu går vi hjem og sørger for, at der igen er flaget på halv. I morgen er der gudstjeneste klokken 10.15, hvor præsten også vil have situationen med i sin prædiken, og inden er vi ude og blokere ved farmene igen, lover Søren Petersen
Spørgsmålstegn ved sikkerheden
Søren Petersen stille også spørgsmål ved sikkerheden under aflivningen af de mange mink.
– Fødevarestyrelsen er jo langt fra nået så langt som planlagt. Kun en tredjedel af de planlagte har de fået slået ihjel. Nogle af minkene stikker af fra dem og nogle bliver bidt, så vi frygter en situation, hvor en smittet mink når ud i naturen, så er alt dette spildt. Minkavleren kan selv mere sikkert og hurtigere foretage aflivning, siger Søren Petersen.
– Hvis Fødevarestyrelsen er skyld i, at der slipper syge mink ud i naturen, så er det katastrofalt, understreger han.
Afviser problemer
Fødevarestyrelsen afviser, der er større problemer.
– Jeg har ikke hørt om tilfælde, hvor en mink er sluppet ud af et bur, men jeg kan ikke afvise, at der er en enkelt som smutter fra dem. Der er jo tale om mink, siger veterinærchef Flemming Kure Marker, Fødevarestyrelsen.
– Men det er selvfølgelig inden for et indhegnet område, hvis det sker. Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at områderne er indhegnet og, at de anordninger, der sikrer at minkene bliver på farmene, er intakte, og at de jævnligt bliver kontrolleret, understreger veterinærchefen.
Læs mere om baggrunden for konflikten her: