Det store værk om Jylland vestkyst gennem 2000 år – bogen ”Vestkysten, klima og kystnedbrydning”, som er skrevet af forfatteren Simon Jacobsen – er lige udkommet i 3. oplag.
En bestsellerbog på næsten 300 sider med fokus på kysten fra Blokhus til Lønstrup, men der er beskrivelser af Jyllands vestkyst fra Tønder til Skagen.
Selve kysten, klimaet og den kystnedbrydning, som for tiden er det store samtaleemne, er aldrig blevet beskrevet i det historiske lys, som Simon Jacobsens bog kaster over det vigtige emne. Bogen er fyldt med fakta, så man kan danne sin egen mening om dette vigtige emne. Den er rigt illustreret med ca. 300 flotte billeder, blandt andet fra Blokhus.
Historisk set ingen kystnedbrydning ved Blokhus
Det fremgår af bogen, at historisk set, så har der ikke været kystnedbrydning ved Blokhus. Faktisk er kysten vokset i forhold til kystlinjen år 1900, hvilket er vist på et kort i bogen. Klitten, som det nye sømærke blev opstillet på i 2006, er en ny klit, der er dannet siden 1970’erne.
Bogen ”Vestkysten, klima og kystnedbrydning” er det, man kalder en ”coffee table book” på næsten 300 sider. Den handler bl.a. om, at der er registreret stormfloder 300 år før Kristi fødsel. Én af dem er Cimberfloden ca. 120 år før vor tidsregning. Fra år 1000 kommer de første beretninger om stormflodernes hærgen på vestkysten, og i bogen er der beskrivelser fra hvert århundrede op til nu.
Forudsigelser om fremtiden
Det sidste kapitel er forudsigelser om fremtiden med bidrag fra Stig Schack Pedersen, seniorgeolog, dr.scient., emeritus ved GEUS, Martin Olesen, Climate Scientist, PhD, klimaforsker ved DMI og Merete Løvschall, kystdirektør ved Kystdirektoratet.
Sommerliv ved vestkysten
I 2019 var Simon Jacobsen også forfatter af Aalborgbogen – Aalborgensiske landliggere fra Blokhus til Løkken 1900-45. Det er en bog, der beskriver opdagelsen af sommerstederne. De første badegæster, landliggerne, var aalborgensere, der drog mod Vestkysten og byggede de første sommervillaer og sommerhuse ved blandt andet Blokhus.
Bogen omhandler perioden år 1900 til først i 1940’erne, hvor flere fik mere fritid og ferie. Da tyskerne besatte Danmark, gik det hårdt ud over Vestkysten, og sommerlivet gik i stå.
Simon Jacobsen kan i øvrigt fortælle, at han på den tid, hvor han fik sin uddannelse hos isenkræmmer Oluf Møller i Pandrup, leverede han gas, havemøbler, græsklippere og meget andet til sommergæster og fastboende i Blokhus.