Natur
Redaktørens udvalgte Top 10 oplevelser

De bedste naturoplevelser

Rubjerg Knude

Oplev den smukke natur langs Nordjyllands Vestkyst

Der er masser af muligheder for at gå på opdagelse i naturen, og her er et udpluk af smukke steder, som du bør besøge.

Området langs hele Nordjyllands vestkyst rummer en række smukke natursteder, hvor du kan cykle og vandre på stierne, hygge dig med udendørsoplevelser eller opleve den helt enestående udsigt. 

Listen nedenfor er ikke udtømmende og skal ses som inspiration til naturoplevelser i området.

 
Kettrup Bjerge - foto Anne Nøhr Ringgren

Kettrup Bjerge

Kettrup Bjerge ligger mellem Saltum og Grønhøj. Et meget smukt naturområde med flotte landskaber, og for enden af Kettrup Bjerge Vej finder du bunkeren, som du kan gå ind i. 

Fra toppen af bunkeren er en helt enestående udsigt over Vesterhavet, så langt øjet rækker.

Nols sø

Nols Sø

Et rekreativt naturområde beliggende i Saltum med mulighed for vandreture i det dejlige skovområde. Har du fisketegn, er mulighederne også store. Tag en hjemmesmurt madpakke med, og nyd et par dejlige timer i grønne omgivelser ved Nols Sø eller tag på en vandretur ad Saltumstien (6 km), som går langs den smukke sø, gennem Plantagen og ud i det åbne landskab.

Fosdalen

Fosdalen

Fosdalen er et kendt udflugtssted og et meget smukt naturområde. Fra P-pladsen ved Lerup Kirke kan du gå ned gennem dalen og fortsætte ad ruten ud på toppen af Lien skrænten, hvor der er en enestående udsigt over Vesterhavet. Er du i vandrehumør, så er det muligt at vandre på Tranum- Fosdal ruten, som er en rundtur på 11 km med start fra Tranum Skovlegeplads.

Svinklovene

Svinklovene

Fra Svinklovene får du en storslået udsigt over Jammerbugten og det historiske Svinkløv Badehotel. Naturen danner også ramme om TV-optagelser til TV2-serien Badehotellet. Området er sammen med Fosdalen udvalgt til at være en del af Danmarks Naturkanon, som er de 15 smukkeste steder i Danmark. Fra P-pladsen ved Svinklovene kan du gå en rundtur på ca. 5 km til Svinklovene og nyde udsigten.

Rubjerg Knude

Rubjerg Knude

Tæt på Lønstrup kan du opleve den mest enestående udsigt på en af områdets mest populære naturperler – Rubjerg Knude. Høje skrænter og Vesterhavet tæt på og en stor vandreklit med flyvesand kendetegner området. Du kan gå op i fyret  og fra toppen bliver udsigten endnu mere imponerende. 
Af frygt for at fyret styrtede i havet på grund af den barske natur på stedet blev fyret i 2019 flyttet længere ind i klinten. Fra P-pladsen skal du gå et stykke for at nå frem til fyret.

Lille Norge

Lille Norge

Lille Norge er beliggende i et af de smukkeste naturområder mellem Saltum strand og Kettrup Bjerge, i et kuperet terræn. Lille Norge er stejl smeltevandsdal, der er skåret ned i en skrænt af ler, som overlejres af sand, der er indbragt af vand og vind. Navnet ”Lille Norge” kommer ifølge overleveringen fra en norsk kaptajn, der havde hjemve og kunne se en afglans af de norske fjelde i de stejle skrænter i Lille Norge. Hele dalen er naturfredet.
TIP! For at finde Lille Norge skal du køre ad Ejerstedvej og P. Ejerstedgaardsvej hvorfra der er en vej til højre mod Lille Norge.

Gateway Blokhus

Gateway Blokhus

I Gateway Blokhus i Blokhus Klitplantage kan familien nemt tilbringe en hel dag. Her findes blandt andet mountainbikerute, motionssti, flere vandreruter og en naturlegeplads af høj kvalitet. På det store picnicareal kan der nydes medbragt madpakke eller du kan vælge selv at bage dit eget brød over bålet eller i naturbageovnen. Via Brændevejsstien i Blokhus Klitplantage finder du Nørre Sø, hvor der er et udsigtspunkt.

Blokhus strand

Blokhus Strand

Blokhus strand er et must-see.
Sømærket og de høje klitter sammen med lyset, den brede hvide sandstrand og de smukke badehuse kendetegner et af områdets meste besøgte strande. 
Rigtig mange bruger stranden som deres badestrand og hver dag året rundt er der morgenbadning med morgenbadernetværket Søstjernerne. 
På Blokhus strand kan du køre på stranden med din bil.

Nr. Lyngby

Nr. Lyngby

De meget høje skrænter og den pragtfulde udsigt kan du opleve ved Nr. Lyngby, som ligger imellem Løkken og Lønstrup. 

Du kan parkere tæt på nedkørslen til stranden eller du kan tage din bil med ned på stranden og køre mod nord til Rubjerg Knude eller mod syd mod Løkken.

Furreby Kystbatteri

Furreby Kystbatteri

Umiddelbart nord for Løkken kan du se Furreby Kystbatteri. 
Et levn fra 2. verdenskrig. Bunkerne ligger på stranden på grund af Vesterhavets indhug i klitterne. Tidligere lå de toppen af skrænterne, men de styrtede ned og ligger nu på stranden. 
De er sammen med bunkerne på Kettrup Bjerge en del af Atlantvolden, som er en gruppe af bunkere langs Nordjyllands vestkyst.

Læs om fantastiske oplevelser og events

Relaterede artikler