Aabybro

De spændende fortællinger om Gøl Bådens rejser

Gøl Bådens historie går tilbage til 1908 og byder på en alsidig karriere som dykkerskib, stenfisker, vragfisker, ammunitionsrydder og opmudringsskib – samt ikke mindst som en livsvigtig forbindelse for Gjøl-boerne til Aalborg.
Med tiden blev båden dog glemt, men genopdaget og restaureret fra inderst til yderst af de mange frivillige, så Gøl Båden også er en markant del af Gjøls nutidige historie.

I med- og modgang
Forfatterne Lars Borberg og Troels Tejlgard har udgivet bogen, Gøl Båden.
Faktisk er det to bøger i én med ikke alene yderst læsværdige og interessante fortællinger, men også mange spændende fotos af og om Gøl Båden.
De første 57 sider fortæller historien om istandsættelsen af Gøl Båden, som begyndte i 2012, hvor båden blev overdraget til Gjøl, og træskibslauget blev stiftet.
I 2020 var båden klar til søsætning og jomfrurejse efter 8 meget omskiftelige år med glæder og medgang, men også modgang og afsked med markante personligheder.

De gyldne år
De øvrige 100 sider er helliget fortællingen om bådens historie, fra den blev færdigbygget i maj 1908 på bestilling af købmanden på Gjøl, til den blev sendt endelig på pension hen mod slutningen af århundredet – blandt andet efter 30 gyldne år som fast rutebåd mellem Gjøl og Aalborg.
Til sidst blev den lystfartøj og familiebåd i nogle år, og så halet på land og glemt indtil dens ejer undte Gøl Båden en bedre pensionisttilværelse på museum – eller som museumsskib.

Hvor det hele begyndte
Men alligevel havnede den, hvor den kom fra, i Gjøl Havn, hvor det hele begyndte.
Ikke mange havde glemt, at der engang var en Gøl Båd, og de, der ikke vidste det, blev snart opdateret.
Nu skulle den hjem – nu skulle den genopstå.

Bogen kan købes bl.a. i Bog& Ide i Aabybro og i Aalborg samt i Gjøl Brugs og via Gøl Bådens Træskibs Laug.
100 sider med 167 billeder. Indbundet, liggende A4-format. Pris: 175 kr.
Forfattere: Lars Borberg og Troels Tejlgaard.

Foto: Flemming Dahl Jensen
Foto: Flemming Dahl Jensen
Foto: Flemming Dahl Jensen
Foto: Flemming Dahl Jensen
Foto: Flemming Dahl Jensen
Foto: Flemming Dahl Jensen
Privatfoto

Læs om fantastiske oplevelser og events