Nyheder
imported

Et stykke oprindelig højmose-natur i St. Vildmose overgår

Det bedst bevarede stykke oprindelig højmose-natur i St. Vildmose overgår fra Birkelse Hovedgaard til Aage V. Jensen Naturfond

Birkelse Hovedgaard, der har ejet området i generationer, har valgt at sælge til fonden.

Jørgen Skeel, den nuværende generation på Birkelse Hovedgaard, siger:

”Jeg er glad for, og lidt stolt over, at en del af St. Vildmose, som min far og min farfar, og deres fædre før dem, har værnet om og bevaret som natur, og ikke udnyttet til tørvegravning eller landbrug, nu bliver sikret som højmose på den lange bane. Jeg er overbevist om, at Aage V. Jensen Naturfond er den helt rigtige fremtidige ejer af området”.

Uberørt jord

Området dækker over det sydvestlige hjørne af den oprindelige 5000 hektar store vildmose. Her kan man stadig se og opleve en aktiv mose, der gror sig højere og højere. Det er den lille spagnum-mos, der bliver ved at gro ovenpå sig selv.

Ud over at gro sig højere og højere, er Spagnum-mos rigtig god til at suge væde til sig, og der er altid fugtigt på en højmose. Kun ganske få andre arter, f. eks. klokkelyng og tranebær, kan trives her. Med et området på 269 hektar, er det stort nok til, at man kan få en idé om, hvordan den oprindelige mose så ud.

Jammerbugt Kommune byder velkommen til Aage V. Jensen Naturfond som ny lodsejer i Store Vildmose.

”Vi glæder os til et fortsat godt samarbejde om det igangværende Life projekt om bevarelse af højmosen. Der er tale om et eksisterende naturareal, som Jammerbugt Kommune arbejder på at beskytte og delvis genoprette som aktiv højmose. Aktiv højmose er på EU niveau en meget sjælden og helt særlig naturtype, som vi er stolte over at have i vores kommune. Vi er overbeviste om, at kommunen sammen med fondens store erfaring kan bevare, beskytte og udvikle området, så kommunens borgere og gæster kan opleve den unikke natur”, udtaler borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events