Nyheder
imported

Finhvalen ender i Nordjylland

Det var en fin finhval, der i Vinterferien uge 8 drev på land mellem Saltum og Blokhus. For siden den 18 meter lange gigant endte sine dage på en af landets bedste badestrande, så valfartede flere tusinde turister til Blokhus for at se nærmere på den. Og præcis den store interesse for det store dyr, blev samtidig udgangspunktet for at forsøge, at få skelettet af hvalen til byen. Desværre uden held.

Tekst: Louise Kande – Foto: Blokhus avis

– Der har været en enorm interesse og opbakning til, at skelettet skulle blive i Blokhus – både i samarbejde med Jammerbugt Kommune, lokale ildsjæle og investorer. Statens Naturhistoriske Museum har også haft et stort ønske om at hvalen forblev lokalt, men har også måtte tage højde for internationale og nationale regler for transport, håndtering og udstilling af hvaler. På denne baggrund er det derfor besluttet, at kravene til forarbejdning og udstilling bedst kan varetages af Nordsøen Oceanarium, forklarer John Andersen, Skulpturparken Blokhus.

Han var én blandet mange, der ønskede at få finhvalen bevaret som en fortsat turistattraktion i Blokhus og havde givet Borgmester Mogens Gade håndtryk på, at han gerne stillede både økonomi, anlæg, køb af glasmontre, vedligeholdelse og pasning til rådighed i Skulpturparken Blokhus. Derudover havde Blokhus Fonden etableret et indsamlingssite på Facebook, hvortil bidragene om støtte strømmede ind fra private og virksomheder. Men hvalens skæbne blev alligevel en anden.

Skellettet ender i Hirtshals

–  Finhvalen i Blokhus ville fortsat kunne være en magnet for turister i området. Den er strandet på vores kyst, og det havde været yderst interessant, om vi kunne formidle historien om finhvalen via Skulpturparken Blokhus, forklarede Mogens Gade umiddelbart efter afgørelsen.

Ud fra en faglig vurdering er det alligevel besluttet, at skelettet præsenteres bedst hos Nordsøen Oceanarium. Der kan dog godt være en mulighed for, at udstillingen af hvalen sker i et samarbejde med Jammerbugt kommune, når blot krav til sikkerhed og forvaring er opfyldt.

Lokale kræfter, investorer, ildsjæle og Erhvervsforeningen Destination Blokhus har således gjort ihærdige forsøg på at fastholde finhvalen lokalt i Blokhus – men vinterferiens helt store turistmagnet bliver altså i fremtiden hjemmehørende 50 kilometer længere mod nord – på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Borgmester Mogens Gade er taknemmelig for den fælles kamp, der er udvist i Jammerbugt. Dog pointerer han, at den trods alt forbliver i Nordjylland.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events