Af borgmester Mogens Chr. Gade
Coronaen har næsten uafbrudt siden det berømte pressemøde 11. marts i år sat en national og dermed også lokal dagsorden i Jammerbugt Kommune.
I sommer troede vi måske, at Corona var besejret – men vi blev klogere – anden bølge væltede ind over os i efteråret – og nu her i december skal jeg love for, at 3. bølge også rammer hårdt med store smittetal til følge.
Lektien
Vi har lært lektien om at holde afstand og mødes så få som muligt – bruge mundbind, vaske hænder og spritte af – og alligevel spreder smitten sig. Coronaen er ligesom et ulmende glødebål i kontrol, men som fra tid til anden får næring, og så slår ud i lys lue med stort smittetryk til følge.
Sundhedsteam
Vores dygtige og flittige medarbejdere i sundhedsteamet kæmper så med at bryde smittekæderne og bringe smittetrykket i kontrol igen, og det er de gode til.
Vi har endnu engang her i slutningen af året måttet konstatere, at 2020 er og bliver et uforudsigeligt år, som i dén grad kræver af os, at vi hurtigt kan omstille os og tilpasse os til en ny – men dog efterhånden velkendt – situation.
Vaccinen
Jeg tror, de fleste af os er trætte af usikkerheden, trætte af restriktioner, trætte af den uforudsigelige rytme i de skiftevise nedlukninger og genåbninger.
Hele situationen trækker store veksler på os som mennesker og på vores medarbejdere, men der er desværre ikke andet at gøre end at holde skruen i vandet og følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer og så ellers glæde os over, at vaccinen er på vej.
Vaccinen er ikke svaret på alt, men alligevel det lys i Tunnelen der kan give os håb om en bekæmpelse af Coronaen indenfor måske de nærmeste måneder.
Konsekvenserne
Alle er nok klar over, at Corona har haft store økonomiske konsekvenser. Både for samfundet som helhed og for de mange erhvervsdrivende, som har været berørt, direkte eller indirekte, af diverse restriktioner.
F.eks. indenfor bygge- og anlægsbranchen, hotel- og restaurationsbranchen – og så naturligvis minkavlerne, hvoraf mange jo stadig står uden afklaring på økonomi og fremtidig beskæftigelse.
Deres situation berører mig ærligt talt dybt.
Den minder mig om, hvor hurtigt livet kan tage en uventet drejning, og hvordan vi skal huske at påskønne det, når det går godt.
Menneskelige omkostninger
Det leder mig hen til et andet aspekt, nemlig de store menneskelige omkostninger i kølvandet på Corona-pandemien. Både for dem, der bliver syge af COVID-19 og deres pårørende.
Og for alle os andre. For alle de medarbejdere, der arbejder i ”frontlinjen”: På sygehuse, plejehjem, i borgernes hjem, i børnehaver, skoler, offentlig transport osv. For beboere på plejehjem og bosteder og deres pårørende.
For hjemsendte skoleelever, studerende og medarbejdere. Og for venner og familie, som må justere på julens mange traditioner og måske nøjes med at ”mødes” online hen over jul og nytår.
Vi har brug for hinanden
Så jeg tænker, at noget af læren af Coronaen er, at vi skal rykke sammen i bussen såvel menneskeligt som fagligt.
Vi skal huske, at vi er mennesker og, at vi som mennesker har brug for, at der er nogen for os – på samme måde har alle andre mennesker det også – så lad os være noget for hinanden både i dag, i morgen og i overmorgen.
På tværs af fag
Fagligt har vi lært, at ingenting slår det tværfaglige. Det at have både evnen og viljen til at ville bidrage til løsninger, som ikke lige er på ens egen hjemmebane, har skabt unikke resultater for børn, unge og ældre og ikke mindst for deres pårørende.
Forudsætningen for det tværfaglige er imidlertid, at der er styr på butikken hjemme i det enkelte fagområde – hjemme i ens egen søjle. På den måde har medarbejderne erfaret, at det er rigtig nok, at det er mellem ”søjlerne” at guldet ligger.
Personligt er jeg gennem året blevet mere og mere stolt af vores medarbejdere Som jeg gerne vil takke hver og en for deres indsats i denne svære tid.
Som et hold
For samtidigt med, at vi internt og i et samarbejde med borgere – erhvervs- og foreningsliv håndterer de store Coronaudfordringer med stor faglighed og seriøsitet – ja, så holder vi også gang i hjulene og sikrer, at det vi som Kommune og Kommunalbestyrelse skal bidrage med for at fremme projekter og initiativer fra erhvervsliv, investorer, lokalsamfund og ildsjæle leveres på professionel måde.
Jo, vi udfylder hver for sig den trøje vi har fået udleveret, og på den måde udfylder vi også som hold trøjen i vores fortsatte bestræbelser på at gøre Jammerbugt Kommune til et godt sted at bo – et godt sted at virke og et godt sted at besøge.
Der er lys forude – og sammen kommer vi i mål.
Godt Nytår til Alle