Blokhus

H.C. Andersens Eventyr vender tilbage til Blokhus

 | FOTO: Presse
Når Skulpturparken Blokhus for 11. gang indvier Blokhus Sandskulptur Festival bliver det efter temaet: H.C. Andersens Eventyr.
Skulpturparken

Den 25. april 2023 åbner Skulpturparken Blokhus for 11. sæson. Fra denne dag kan gæsterne følge processen i arbejdet med H.C. Andersens Eventyr som imponerende sandskulpturer. Den 29. april er der så officiel indvielse af Blokhus Sandskulptur Festival – indvielse af sandede fortolkninger af H.C. Andersens Eventyr. Lyder det bekendt?

Senest i 2015

I 2015 var temaet for sandskulpturerne også H.C. Andersens eventyr, men indehaver John Andersen har ikke siden kunne slippe tanken om at gentage temaet. – Vi blev ligesom ikke helt færdige med det tema i 2015. “Fyrtøjet”, “Tommelise”, “Svinedrengen” og “Den Grimme Ælling”. Og mange mange flere. Hans Christian Andersen er berømt for sine eventyr verden over og der er så mange muligheder med det tema. Alle generationer kender til H.C. Andersen – og vi kan i den grad skabe en eventyrlig fortolkning i hele parken, der understøtter temaet, udtaler John Andersen.

Nye sandskulpturer

Blokhus Sandskulptur Festival påbegyndes hvert år i april, hvor nogle af verdens førende sandskulptører udformer nye enorme sandskulpturer ud fra årets tema. Sandet kommer fra Ølstrup Grusgrav ved Ringkøbing. Her har sandet den helt rette gyldne farve og kantede kornstørrelse, hvor der samtidig er sørget for at sandet har det rette forhold mellem 90% sand og 10% ler. Sandet fyldes i meget store trækasser, herefter tilføjes vand samtidig med at det bliver kraftigt stampet med store pladevibratorer så sandet derved komprimeres ca. 40 %. Opbygning af sandet i kasser og blokke udføres på knap 2 ugers tid af et team bestående af 10 erfarne sandfolk. Og først herefter går sandskulptørerne i gang.

Fra top og ned på 10 dage

Kunstnerne starter med at lave skitser. Herefter kan de gå i gang med at forme de individuelle skulpturer udformet efter H.C. Andersens Eventyr. De begynder helt oppe ved toppen af sandblokkene og arbejder sig gradvist nedad. Når skulpturerne er færdig udført, oversprøjtes de til sidst med lidt vand iblandet en smule speciel trælim i forholdet 10-1, for at holde sammen på det hele i specielt de første par uger, som er den mest kritiske periode. Det tager sandkunstnere ca. 10 dage at lave skulpturerne. Ca. 100 arbejdstimer. Ca. 25 tons sand til en skulptur på 4 meter. Sandet der er brugt til skulpturerne kan ikke genbruges, og ved dette års Sandskulptur Festival hentes der nyt sand hjem og alt skal opbygges på ny ud fra et nyt tema.

Skulpturparken
Skulpturparken
-Efter temaet H.C. Andersens Eventyr kan vi i den grad skabe en eventyrlig fortolkning i hele parken, der understøtter temaet. Vi har bl.a. en permanent udstilling fra den verdenskendte kunstner, Jens Galschiøt, som har skabt nogle meget store kobberskulpturer, formet som H.C. Andersens ansigt og overkrop, i flere størrelser. Disse er udstillet i Skulpturparken Blokhus og understøtter temaet for sandskulpturerne 2023.

Læs om fantastiske oplevelser og events