Nyheder
imported

Hadegave til tyveknægte

December er uden sammenligning årets værste indbrudsmåned! Tre hurtige råd: Sådan kan du også forhindre indbrud. Udover dna-mærkningen er der en række andre nemme forebyggelsesgreb, du kan bruge for at sikre dit hjem. Læs med her.

Til inspiration og info:

Hadegave til tyveknægte: Undgå juleindbrud – brug dna-mærkning

December er uden sammenligning årets værste indbrudsmåned. Men forsikringsselskabet Tryg kommer nu med løsningen, der kan skræmme tyvene væk – nemlig dna-mærkning. Det bekræfter en tidligere indbrudstyv.

Tekst: Louise Kande (redigeret)

Det er desværre ikke kun julen, der står for døren, når kalenderen viser december, det gør tyven med stor sandsynlighed også. Derfor tilbyder Tryg, som det første danske forsikringsselskab nu danskerne dna-mærkning af deres værdigenstande.

DNA-mærkning er en usynlig, syntetisk væske, som du smører på alle dine værdigenstande som for eksempel smykker, computere og cykler. Væsken kan kun ses under UV-lys og kan ikke fjernes igen, og det smarte er, at væsken er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden. En tyv, der stjæler en værdigenstand, som er dna-mærket, vil derfor blive kædet direkte sammen med det pågældende indbrud og samtidig have sværere ved at afsætte sine varer til hælere.

Bruges allerede i 37 lande

"DNA-mærkning har vist sig at være et effektivt middel til forebyggelse af indbrud i mere end 37 lande i verden. Derfor tror vi også på, det vil have en forebyggende effekt i Danmark. For politiet kan aktivt bruge mærkningen i deres efterforskning og dermed få lettere ved at fange tyvene og spærre dem inde. Det vil forhåbentlig afskrække tyvene fra overhovedet at begå indbrud, når folk skilter med dna-mærkningen ved indgangen til deres hjem", siger Charlotte Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.

Og det bekræfter en tidligere garvet indbrudstyv, der i årevis har været vant til at skaffe sig uretmæssig adgang til folks hjem.

-Et advarselskilt på døren om DNA-mærkning ville klart afholde mig fra at gå indbrud i et hjem, fordi det ville knytte mig til gerningsstedet. Derudover ville jeg få svært ved at afsætte varerne, for hælerne skal jo også nok få skaffet sig uv-lygter, så de kan se, om de er mærkede. De vil jo heller ikke risikere at blive knyttet til et gerningssted, siger Robert Nyborg og tilføjer, at han i givet fald bare ville gå videre til et andet hus, der ikke skiltede med dna-mærkning.

90 procent flere indbrud i december

Og det er ikke tilfældigt, at Tryg Forsikring er klar med det nye initiativ op til julehøjtiden. For ser man på antallet af indbrud de seneste syv år er tendensen klar: Hvert år bliver der begået 90 procent flere indbrud i december end i juni, som er den måned på året, hvor der bliver begået færrest. Det viser en ny undersøgelse fra Tryg, der har nærstuderet udviklingen de seneste syv år fra 2007-2013. Tallene viser, at tyvene allerede begynder at få ekstra travlt i november måned, men allerværst ser det ud i juledagene fra den 23. til den 28. december, hvor juleaften stadig ligger nummer et på tyvenes indbruds-hitliste.

Tre hurtige råd: Sådan kan du også forhindre indbrud. Udover dna-mærkningen er der en række andre nemme forebyggelsesgreb, du kan bruge for at sikre dit hjem:

Få hjemmet til at se beboet ud: Det må gerne rode lidt i haven. Få gerne naboen til at parkere sin bil i din garage af og til. Fyld affald i skraldespanden og tøm postkassen. Du kan overveje at organisere samarbejdet i kvarteret gennem Nabohjælp.dk, som er gratis. Eller investere i tænd-sluk-lys eller tænd-sluk-ure på en radio, man svagt kan høre udenfor.
Gør det svært for tyven at komme ind i hjemmet: I langt de fleste tilfælde bryder tyven ind i huse gennem en terrassedør eller et vindue, der ikke er synligt fra vejen. Derfor er det en god idé at undersøge, om man kan sikre huset bedre der. For eksempel kan man selv montere særlige vindueslåse, som gør det meget vanskeligt at bryde vinduet op.
Undgå at give tyven arbejdsro: Klip for eksempel hækken ned og sørg for, der ikke er helt mørkt på grunden særligt ved døre og vinduer. Installer gerne bevægelsescencorer uden for og en alarm inde i huset. En tyverialarm alene nedbringer risikoen for indbrud med 70 procent.

Indbrudsfakta: Der er noget galt i Danmark…

Danmark er det land i Europa med flest indbrud per indbygger kun overgået af Grækenland. I Danmark står det så galt til, at vi har flere indbrud per indbygger end alle vores nabolande tilsammen. Faktisk har vi syv gange så mange som Norge, fire gange så mange som Tyskland, og tre en halv gange så mange som Sverige. Og på trods af, at politistyrken i Danmark har samme størrelse som i vores nabolande er opklaringsprocenten for indbrud markant lavere i Danmark end i Norge og Sverige.
 

Læs om fantastiske oplevelser og events