Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om fase to af genåbningen af Danmark.
Erhvervsministeriet har derfor netop sendt retningslinjerne for serveringssteder ud.
Åbent ude og inde
Fra onsdag 21. april kan restauranter, caféer, barer og værtshuse igen slå dørene op for både spisende og drikkende gæster, hvad enten de vil sidde ude eller inde.
Erhvervsministeriet udsendte tidligere på ugen de foreløbige retningslinjer for udendørsservering, men de er nu blevet opdateret.
Reservation nødvendig
For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller noget arealkrav, mens der for indendørsservering vil være krav om coronapas og et midlertidigt krav om forudgående bordbestilling.
Helt konkret betyder det, at gæster ved servering indendørs skal lave en reservation mindst 30 minutter før ankomsten. Dette krav gælder foreløbig til 6. maj.
Lukketid
Serveringssteder åbner med arealkrav på 2 kvadratmeter for siddende servering og 4 kvadratmeter, hvis man ikke sidder ned. Det svarer til de krav, der var, inden serveringsstederne blev lukket ned i december.
Restauranter, cafeer mv. får lov til at holde åbent til 23, dog med sidste udskænkning kl. 22.
Mulig kompensation
Det er fortsat muligt at søge hjælp fra de generelle kompensationsordninger til og med 30. juni. Det betyder, at virksomheder og selvstændige med en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. kan få hjælp.
Virksomheder, der tidligere har været lukket ned, kan forblive lukket, hvis de vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne.
De vil kunne modtage op til 90 pct. i kompensation for de faste udgifter, og 90 pct. af den tabte omsætning i selvstændigordningen.
Lønkompensation
Virksomhederne kan også fortsat benytte sig af den generelle lønkompensationsordning, hvor der kan søges om kompensation for 75 pct. af lønnen for funktionærer og 90 pct. af lønnen for ikke-funktionærer, dog maksimalt 30.000 kr. om måneden.