Nyheder
imported

HISTORISKE GLIMT: DET BESATTE BLOKHUS

”Han inviterede derpå Kommandanten på en saftig frokost med alt, hvad dertil hørte, - incl. rigeligt med spiritus. Det lykkedes ham at få kommandanten til - i en kæmpe brandert - at love at skåne redningshuset. Men dagen efter havde kommandanten glemt sit løfte”

Under anden verdenskrig fra 1940 til 1945 var en hård tid for Blokhus beboerne. Byen blev efter den 9. april langsomt besat af op til flere hundrede tyske soldater, som fandt ud af, at området var svært at forsvare og gik derefter med militærisk målrettethed i gang med at bygge 28 bunkers og kanonstillinger. Desuden etablerede man et bredt bælte af minefelter og pigtråd. De frygtede et allieret angreb fra vest fra havsiden, og under kommandant Lampes kommando blev Blokhus ophøjet til et "Stutzpunkt 13". som et led i Hitlers Atlanderhavsvold i invasionsforsvaret af Europas kyster fra Nordkap i nord til Pyrenæerne i syd.

Sommerhuse blev brændt

Alt hvad der stod i vejen for tyskernes skyderetning, blev jævnet med jorden. Også sommerhuse der lå udenfor skyderetningen, blev fjernet. Her var den reelle grund, at tyskerne manglede brændsel til de kolde mandskabbunkers, hvor de boede og holdt vagt. For eksempel blev næsten alle sommerhuse på Klitgaardsvej jævnet med jorden. Omkring 250 huse, hvoraf 25 gode og solide helårs murstenshuse måtte falde. De mennesker, som mistede deres huse, fik besked på, at de ikke måtte bosætte sig nærmere Blokhus end Brønderslev og Hjørring. Tyskerne ville allerhelst have, at alle i Blokhus blev evakueret, hvilket bevirkede, at Blokhusbeboerne konstant frygtede, at de skulle forlade byen og deres hjem permanent.

Spræng Sømærket

I 1944 måtte Blokhus Sømærke ,som dengang lå på den højeste klit nord for Blokhus, og som gjorde det let for fjenden at finde Blokhus fra søsiden, lade livet og blev sprængt i stumper og stykker. Da kommandant Stampe meddelte, at redningsstationen skulle samme vej, blev der oprørsstemning i Blokhus. Hotelejer Severin Svenningsen, der af staten var udnævnt til kontaktperson til besættelsesmagten i Blokhus, gjorde, hvad han kunne for at overbevise tyskerne om nødvendigheden af at bevare redningsstationen. Han inviterede derpå Kommandanten på en saftig frokost med alt, hvad dertil hørte, – incl. rigeligt med spiritus. Det lykkedes ham at få kommandanten til – i en kæmpe brandert  – at love at skåne redningshuset. Men dagen efter havde kommandanten glemt sit løfte, så det blev ryddet. Redningsmændenes aktiviteter måtte imidlertid indstilles, idet der blev bygget en beton tankspærring ved nedkørslen til stranden, så kun militæret og enkelte fiskere med deres trillebør kunne slippe igennem. Imidlertid endte historien godt til sidst, idet der i 2006 blev taget initiativ til at genopføre en tro kopi af Blokhus Redningsstation fra 1852.

Harald Klitgaard

Læs om fantastiske oplevelser og events