Aabybro

Jammerbugt presser på for testcenter i Aabybro

Efter præsentationen af den nye plan for genåbningen af Danmark presser Jammerbugt Kommune nu endnu mere hårdt på over for Region Nordjylland for at få meget mere test-kapacitet til Jammerbugt.
(Foto: Region Nordjylland)

Test i Aabybro

– Vi har i et stykke tid nu kraftigt efterspurgt et testcenter i også Aabybro. Nu vil vi presse endnu hårdere på for at få det. Desuden er det nødvendigt med endnu flere testtider i vores nuværende testcentre i Brovst, Fjerritslev og Pandrup, understreger borgmester Mogens Chr. Gade.
Baggrunden er de nye krav om, at for at kunne benytte frisøren, gå ud at spise eller i en forlystelsespark, skal man kunne fremvise et corona-pas, hvoraf det fremgår:

 • At man enten er blevet vaccineret
 • Eller kan fremvise en negativ corona-test, som ikke er over 72 timer gammel
 • eller kan påvise, at man tidligere har haft corona

– Kravet om et corona-pas vil dels betyde, at der bliver behov for langt flere test og dels, at man skal kunne bestille test længere ud i fremtiden, end nu. Hvis man er en familie på 5, så har man behov for at kunne planlægge dem.
– Det er nødvendigt med en langt større test-kapacitet, fordi der bliver et voldsomt tryk på testcentrene. For mig at se er det en uoverskuelig opgave med det pres, der allerede nu er på testcentrene. Derfor siger vi til regionen, at vi skal have øget test-kapaciteten, understreger Mogens Chr. Gade.

Har egne podere
Til gengæld kommer det nu Jammerbugt Kommune til gode, at den valgte at udskyde den tidligere genåbning for afgangseleverne med en dag eller to for at bruge tiden til at uddanne sine egne podere i stedet for at skulle trække på andre.
– Vi har 30 af vores egne podere, som vi kan benytte på i forbindelse med den yderligere genåbning af skolerne, oplyser Mogens Chr. Gade og tilføjer, at kommunen nu afventer på hvilke vilkår, genåbningen skal ske.

Undervisningen
Ud over den gældende åbning i folkeskolen kan elever fra 5. til 8. klasse komme mere i skole efter påskeferien, 6. april, nemlig i 50 procent af tiden med fysisk fremmøde hver anden uge.
Det samme gælder ikke-afgangselever ungdoms- og voksenuddannelser.
Fra 6. april kan afgangsstuderende på de videregående uddannelser med “mange praksiselementer” vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Øvrige studerende kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde.
Daghøjskoler og aftenskoler må åbne igen 21. maj.

Planen for genåbningen:

 • Indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder genåbner 13. april. Større indkøbscentre og stormagasiner åbner igen 21. april.
 • Fra 6. april må frisør, massør, tatovør og lignende liberale erhverv åbne. Det kræver dog fremvisning af et coronapas, der enten viser en negativ test inden for 72 timer, at man er vaccineret eller kan påvise, at man tidligere har været smittet med coronavirus. Børn under 15 år er undtaget.
 • Fra 21. april åbnes der for udendørs servering på restauranter og caféer mod forevisning af coronapas. Fra 6. maj kan gæsterne sætte sig indendørs.
 • Museer, kunsthaller og biblioteker kan genåbne 21. april for gæster, der kan fremvise coronapas.
 • 21. april kan børn under 18 år igen deltage i indendørs idræt i organiseret regi. 6. maj åbner indendørs idræt for voksne med coronapas.
 • Fra 6. maj genåbnes konferencer, spillesteder, teatre, biografer og lignende lokaler med kulturaktiviteter – igen med krav om coronapas.
 • 21. maj åbnes den resterende del af idrætslivet, også med coronapas som en forudsætning.
 • Fra 21. maj åbnes indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoo med videre og legelande.

Stævner og festivaler
Større arrangementer inden for kultur og idræt må vente på, at en “hurtigt-arbejdende” ekspertgruppe midt i april kommer med anbefalinger til, hvordan de kan afvikles forsvarligt.
Det gælder for festivaler og stævner samt de bedste ligaer inden for fodbold, håndbold og ishockey.
Det nuværende forsamlingsforbud – højst 10 personer udendørs – fastholdes, men det ligger i den nye aftale, at det skal udfases gradvist.

Læs om fantastiske oplevelser og events