Blokhus

Kanonaffyring og solnedgang

 | FOTO: Poul Nymark
Blokhus Kanonlaug skyder solen ned
Blokhus kanon affyring

Hver aften UNDTAGET PÅ TORSDAGE fra den 24. juni til og med 9. august kan du opleve, når Blokhus Kanonlaug ”skyder solen ned” på Blokhus Strand.
– Giv agt! Der skydes.
Sådan lyder det fra kanonererne inden de affyrer kanonen, som sker hver aften kl. 21.00.
Ordene er efterfulgt af et brag fra den over 200 år gamle engelske skibskanon, og kanonaffyringerne er igennem årene blevet et stort tilløbsstykke, som altid samler masser af gæster, turister og nysgerrige ved Strandkiosken på Blokhus Strand.

Blokhus kanon publikum
Blokhus kanon

Se solen gå ned

Seancen er en fast tradition på Blokhus strand, og den unikke oplevelse er populær blandt destinationens mange gæster. De fordeler sig rundt omkring den røde kanon inden den bliver fyret af, og mange af dem forsyner sig også med en is inden de finder en god plads i klitterne eller på stranden.
Kanonen er placeret lidt oppe i klitterne, tæt ved Strandkiosken for at sikre, at de mange interesserede tilskuere bedre kan se kanonen blive skudt af, og kanonererne får dermed også et endnu bedre overblik over publikum, som ud over at kanonsalut også får mulighed for at nyde, når solen går ned i horisonten.

Historien bag kanonen

Blokhuskanonen blev fremstillet i slutningen af 1700-tallets England og fundet på stranden i Blokhus som vraggods i begyndelsen af 1800-tallet under Englandskrigen (1801-14). Der var mange britiske krigsskibe, der forliste i Jammerbugten, og i en periode blev kanonen anvendt som salutkanon. Det var almindeligt at skyde en velkomstsalut af ved skudehandlerskibenes ankomst, da Blokhus Strand var svær for skibene at se, når de kom ind i Jammerbugten. En velkomstsalut kunne derfor vise skibene, hvilken retning de skulle sejle. For at undgå, at tyskerne skulle hjemføre Blokhus-kanonen i 1864, blev kanonen nedgravet i klitterne, og i mange år stod den ved Strandingskroen og blev dermed genstand for badeturisternes opmærksomhed. Sidenhen har den levet en omskiftelig tilværelse, men i dag er den tilbage i feriebyen og indgår som en del af Blokhus’ historiske identitet.

Læs om fantastiske oplevelser og events