Tekst: Flemming Jansen og foto: Poul Nymark

 

Duften af frisklavet kaffe og sprøde nybagte rundstykker er den behagelige optakt til en samtale med en af Jammerbugtens helt store erhvervs- og turismeprofiler Vi sidder i et stilrent nyopført sommerhus beliggende midt i det smukke naturområde i nærheden af Saltum Strand. Karsten Egelund er indehaver af Jambo Feriepark, og det er lige netop ham, vi har fået lov til at få en personlig snak med. Hvem er han, og hvordan er han kommet til det punkt i livet og karrieren, hvor han er nu som 68 årig?

Ledetråden er kvalitet, service og ordentlighed

Karsten Egelund ansatte pr. 1. marts i år en administrerende direktør, Mette Mejer, til at stå for den daglige drift af Jambo Feriepark, der takket være hans og hustruen Elses dygtige og målbevidste indsats siden overtagelsen i 1996 har gennemløbet en rivende udvikling. Pladsen er løbende blevet kvalitetsoptimeret og udvidet, så den i dag befinder sig i campingpladsernes superliga i Europa, Leading Camping, som tæller i alt 35 campingpladser. Karsten Egelund understreger, at han på ingen måde har trukket sig tilbage, han er således bestyrelsesformand, øverste økonomisk ansvarlige og sørger for gæsternes velbefindende over en bred kam. Han lægger stor vægt på, at pladsen føres videre i den samme ånd. Det betyder, at ledetråden for driften er kvalitet, service og ordentlighed. I øvrigt er Jambo Feriepark ikke særlig hårdt ramt af energikrisen. Man har være på forkant med at leve op til at være bæredygtige i form af solfangeranlæg og varmepumper, fortæller Karsten Egelund.

Langt og lærerigt tilløb til livet som ejer af campingplads

Karsten Egelund er født i Aalborg. Forældrene blev skilt, da han var 5-6 år gammel, og han bekskriver sin barndom som ikke helt uproblematisk. Karsten kom med sin far og blev storebror til de tre børn, som faderen fik med Karstens nye mor. Det gav drengen et stort ansvar, som han tidligt lærte at tage på sig. Efter at faderen og hans nye kone i en periode havde drevet en restaurant i Esbjerg, tog de springet og byggede en campingplads i Lønstrup. Det blev Karstens første møde med det erhverv, der senere også skulle blive hans levevej. Tiden var dog ikke moden endnu til at tænke i de baner, og som 18 årig rejste Karsten til Norge. Her traf han sin hustru, Else. De blev gift og flyttede tre år senere til Danmark. Her uddannede Karsten Egelund sig inden for den finansielle sektor og sprang ud som Danmarks yngste eksaminerede assurandør, hvorefter der fulgte 20 spændende og lærerige år i forsikringsbranchen. Her lærte jeg at tale med både Maren i Kæret og at begå mig på de bonede gulve, som Karsten Egelund selv udtrykker det. Den brede kundekontakt er senere kommet ham til gavn, da livet som campingpladsejer begyndte. Det skete, da børnene var flyttet hjemmefra. Her realiserede Karsten Egelund og ægtefællen drømmen om at starte egen virksomhed, og da Jambo Vesterhav blev til salg, var de ikke i tvivl. I fællesskab har de to ægtefæller udviklet den til den campingplads i den europæiske superliga, som den er i dag.

Politisk engageret familie med rodfæstede holdninger

Ægteparret Egelund har sat to børn i verden, nemlig sønnen Steffen og datteren Christina. De har begge klaret sig flot. Steffen har en virksomhed i Singapore med 400 ansatte og har en fortid som spindoktor for Gitte Seeberg (K), ligesom han har været sekretær for Henriette Kjær (K). – I det hele taget er familien Egelund en meget politisk engageret familie. De fleste vil kunne huske, at Christina Egelund har været et fremtrædende folketingsmedlem for Liberal Alliance med en fortid som formand for KU i Hjørring. Hun er i dag ansat hos Dansk Industri. Ligesom sine børn er også Karsten Egelund solidt plantet i den borgerlige politiske lejr – dog uden at være gået aktivt ind i politik. Han har imidlertid altid haft stærke og rodfæstede holdninger, der bedst kan beskrives med betegnelsen ordentlighed som fællesnævner. Karsten Egelund er et menneske, der har fokus på både i forholdet til ansatte og til mennesker i det hele taget aldrig at sparke nedad, men tværtimod bestræbe sig på at løfte sine medmennesker. Derfor bruger han aldrig pisken i omgangen med andre. Dette at agere og leve efter nogle dybt rodfæstede holdninger er en styrke, både når det gælder et sundt folkestyre, et godt arbejdsmiljø og et menneskeværdigt liv, forklarer han. I den sammenhæng er det ikke så overraskende, at Karsten Egelund faktisk godt kunne have tænkt sig at være blevet præst.

Nye projekter og initiativer på tegnebrættet

Karsten Egelund har, som det fremgår, haft et spændende liv med mange gode værdier i bagagen. Men som altid har han også blikket rettet mod fremtiden og ny initiativer og projekter på tegnebrættet. På arealet lige over for Jambo Feriepark er der således planer om at bygge et indendørs vandland i tilknytning til en feriepark med plads til, at hele familien kan booke sig ind til et spændende og afslappet ferieophold. Planerne ligge som sagt klar til at tage op af skuffen, men lige nu væbner man sig med tålmodighed grundet de usikre tider med kraftige stigninger på byggeomkostninger. Den dag, projektet realiseres, vil der være tale om en fordobling af antal sengepladser i forhold til den nuværende Jambo Feriepark.

Et menneske med blikket rettet mod en høj etisk standard

Kaffen er blevet kold under den lange samtale, der til gengæld har været varm og inspirerende. At sidde over for en engageret gigant i turistbranchen, der samtidig åbner sig som et menneske med dybt rodfæstede holdninger og værdier bygget på en høj etisk standard, er med til at give næring til optimisme selv i svære krisetider for Danmark og for den øvrige verden.

 

 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events