Med en branche, der efterhånden har et blakket ry i forhold til dårlige løn- og arbejdsforhold og derfor er i knæ i forhold til at rekruttere unge, har avisen valgt at kaste lys over om omdømmet overhovedet har noget på sig.
Hvad indebærer det egentligt at være ung og arbejde indenfor servicebranchen? Og hvad skal erhvervet gøre for at aflive myten og tiltrække de unges opmærksomhed?
For at få svar på det har vi mødt Kasper Springborg, der er 25 år og arbejder fuld tid i herretøjsafdelingen hos Kalstrup Livsstilshus i Blokhus. Han er en af de unge mennesker, der helt bevidst har taget et aktivt valg omkring et job i butiksbranchen.
Han er opvokset og bor pt. i Aabybro, men har i mange år haft en tilknytning til Hune og Blokhus, hvor familien bl.a. har tilbragt mange timer i deres sommerhus. Samtidig er han søn af Vibeke Springborg, der igennem de seneste 6 år, har været indehaver af Blokhus-Hune Hotel og Vandrehjem.
Med en studentereksamen i rygsækken og en fortid i telesalgsbranchen fik han pludselig øjnene op for herretøjsbranchen. Han tænkte at han burde kigge sig omkring efter et job, der kunne være en vedvarende løsning. En forkærlighed for mode, kundekontakt og salg fik ham til at aflevere en ansøgning hos Per Kalstrup, og ad den vej startede han en karriere indenfor feltet. Han påbegyndte en læreplads og efter 2 år med skole og butik blev han totalt bidt af det, fortæller han til avisen. Hans motivation var i top, og det resulterede også i en skoledel med topkarakterer, hvilket også førte til en fastansættelse efter endt læretid.
Efterhånden er der blevet bygget flere og flere opgaver på, og i dag har han primært ansvaret for indkøbsdelen.
Personlig udvikling og læring
-Modebranchen er den fedeste branche i verden, siger Kasper Springborg. Der er meget forandring hele tiden, og man skal virkelig være oppe på dupperne. Det passer rigtig godt til mig. Modebranchen løber forrest på mange ting, og det er fedt at være en del af.
Han fortæller videre, at man som ung indenfor feltet virkelig får lov til at prøve noget af. Det kan f.eks. være nyskabende ting eller at arrangere events i butikken. Det er hele tiden den der med – hvad skal vi nu. Du kan skabe dit helt eget univers. Der er ingen begrænsninger i, hvad man kan. Det er udfordrende og udvikler én personligt. Samtidig er der nogle dygtige og erfarne folk omkring én, som skaber rammerne og støtter én i at komme rigtig i mål. Per og Tine Kalstrup giver dig lov og bidrager med den ledelsesmæssige sparring. Det er virkelig udviklende og lærende for den enkelte.
Lønnen og arbejdsmiljøet
-Selvfølgelig har vi nogle lange vagter, men til gengæld er det et fleksibelt system, så du har mulighed for at præge din vagtplan. Selv arbejder jeg ofte 12 timer ad gangen, men så har jeg til gengæld flere sammenlagte fridage. Andre arbejder med kortere vagter hver dag, men har så aftenerne fri. Det er man selv med til at afgøre. Det er også vigtigt for at fastholde de unge i branchen, fastslår han.
Samtidig peger han på, at det kollegiale også er en vigtig faktor. Vi er spredt på mange forskellige alderstrin, men vi har det sjovt sammen, og du får etableret et kæmpe netværk både med kolleger og kunder, der kommer igen og igen. Det kan også åbne døre indenfor alle mulige andre brancher. Man får venner for livet, fortæller han.
Kollegaerne er også nogle man kan trække på, når det f.eks. kan være udfordrende at komme frem og tilbage. Det er de også gode til hos Kalstrup Livsstilshus.
Lønnen er heller ikke noget, han kan pege fingre af. Den ligger på niveau med andre jobs vurderer han, og man skal vælge branchen til, fordi det kan udvikle dig, hvor du lærer noget om dig selv og også om andre. F.eks. kunder, hvor du skaber løsninger. Han fortæller, at det er fantastisk at arbejde med glade kunder, der er på ferie. Give dem en god oplevelse, så de kan gå videre med en skøn følelse. Det skaber yderligere personlig motivation.
For at kaste et positivt lys over branchen og fange de unges opmærksomhed mener han at virksomhederne skal bruge de ansatte som ambassadører. De skal ud på de sociale medier og fortælle deres historie. På den måde hører man om en ven eller veninde, som man spørger til råds, og det tror han på kan motivere flere til at arbejde indenfor feltet.