Nyheder
imported

Korps af naturens detektiver i Store Vildmose

I et 24-timers feltræs fra fredag 23. til lørdag d. 24. august vil biologer og en lang række naturinteresserede bevæbnet med kikkerter, insektnet og åbne sanser blive sat på fri fod i Store Vildmose.

Tekst: Louise Kande – Foto: Morten Hilmer

Et korps af naturens detektiver vil i slutningen af august blive sendt på opdagelse i et helt døgn i Store Vildmose, der skal lægge scene til mangfoldighedens festival i det fri. Det handler om at finde så mange forskellige arter som muligt i løbet af 24 timer, enten det er fugle, insekter, padder eller krybdyr, der er i fokus. ”Naturforholdene i Store Vildmose er generelt dårligt kendt for mange artsgruppers vedkommende. I et større projekt, der skal kortlægge fremtidsmulighederne i Store Vildmose vil vi sætte fokus på områdets artsrigdom. Det vil vi gøre ved at afholde en BioBlitz, som i løbet af et døgn skal skaffe os ny viden om antallet af arter, der lever i Store Vildmose. Både professionelle fagfolk, amatører, og almindeligt natur-nysgerrige vil blive sat på opgaven. Parolen lyder: Find så mange arter som muligt i løbet af et døgn med start fredag 23. august klokken 16.00, siger natursagsbehandler Gorm Pilgaard Jørgensen fra Plan og Miljø i Brønderslev Kommune, der sammen med Naturstyrelsen og Jammerbugt Kommune står bag BioBlitzen.

Væddeløb for sjov og alvor

Selvom væddeløbet udi arter er en underholdende leg for de naturinteresserede, som slippes løs i et døgn med alle sanser på vid gab, er der alvor bag. En BioBlitz kan give kvalificeret viden om det område, der er til eksamen. BioBlitzen er nemlig en slags komprimeret ATLAS-undersøgelse, hvor man får et øjebliksbillede af naturens velbefindende på flere fronter i det pågældende område. – Vi ved, at der yngler kongeørn i Store Vildmose, mens tranen er i fremgang. Der er også sjældne moseperlemorsommerfugle, træbukke og kødædende planter som soldug i området. Men vi er ret sikre på, at der gemmer sig arter, som endnu ikke er konstateret i Store Vildmose. De nyheder og data, som BioBlitzen vil kaste af sig, vil blive brugt i vores naturforvaltning. Jo mere vi ved om artsrigdommen, desto bedre kan vi sætte ind med at beskytte særligt sårbare arter, siger Gorm Pilgaard Jørgensen.

BioBlitz er et koncept, som er udviklet i USA i 1996. Man tager et snapshot et ”Blitz” af biodiversiteten i et givet område – heraf Bio. En BioBlitz bygger på en fælles jagt på arter i et afgrænset område i et afgrænset tidsrum.

Læs om fantastiske oplevelser og events