Nyheder
imported

Kraftigt fald i CO2 udslip

Jammerbugt Kommune har netop færdiggjort CO2-regnskabet for både 2011 og 2012. Og der er noget at glæde sig over.

Jammerbugt Kommune har netop færdiggjort CO2-regnskabet for både 2011 og 2012. Og der er noget at glæde sig over.

Således viser regnskaberne et kraftigt fald. Jammerbugt Kommune har nemlig sparet 8,2 % CO2 siden 2008. Dermed er kommunen på rette vej efter at 2009 og 2010 regnskaberne viste en stigning.

En af de typer bygninger, hvor CO2-udslippet er faldet meget er skolerne. Her er CO2-udslippet pr. m2 faldet med næsten 20 % siden 2010. Dette kan dels skyldes skolelukningerne, dels de energiforbedrende tiltag, kommunen har foretaget efter energimærkernes besparelsesforslag (dem, der har en tilbagebetalingstid på 5 år eller derunder).

Der er primært renoveret el og VVS på skolerne, dvs. der er opsat bevægelsescensorer på lyset, der er udskiftet en del vinduer med lavenergivinduer, og der er udskiftet cirkulationspumper. Dels kan faldet i CO2-udslippet skyldes, at projekt praktisk miljøledelse blev startet op på institutionerne i 2010, og effekten af projektet ses derfor nu.

CO2-udslippet fra kommunens tjenestekørsel, dvs. Vej og Park og plejepersonalekørsel er også faldet – hele 19,4 %. 

Ligeledes kan kommunens kontrakt med Thy-Mors Energi om at reducere elforbruget i gadebelysningen med 30 % over de næste 10 år (2007-2017), aflæses på CO2-regnskabet. Siden 2010 er CO2-udslippet nedbragt med 5,6 %.

Udslip skal længere ned

Udover det, der allerede er gjort for at nedbringe forbruget i de kommunale bygninger, er der også fremtidige planer. Således er der planer om at opsætte solceller på 2 bygninger og LED-belysning i 5 bygninger. Der er allerede LED-belysning i rådhuset i Pandrup, og det har givet en synlig besparelse på elforbruget. Desuden fik Thorup-Klim skole opsat solceller i december 2011. Endvidere anbefales det at opsætte automatisk aflæsning af forbrugsmålerne på alle kommunens bygninger. Kombineres det med en aktiv styring af forbruget, kan der ifølge kommunens energistyringsprogram spares 25 – 30 % på energiforbruget.

Fjernaflæste elmålene er desuden en del af regeringens vækstplan, netop fordi det bidrager til en reduktion af energiforbruget og udledning af drivhusgasser.

Aftale betød focus på CO2

Borgmester Mogens Gade underskrev klimakommuneaftalen med Danmarks Naturfredningsforening i oktober 2009. Det er den aftale, der ligger til grund for at kommunen udarbejder et CO2–regnskab hvert år. Aftalen indebærer, at kommunen skal spare 2 % på CO2-udslippet hvert år indtil 2025. Første regnskab er for 2008, hvilket er det regnskab, der danner basis for at udregne de efterfølgende års besparelser på CO2-udslippet.

Skulle kommunen have overholdt aftalen med Danmarks Naturfredningsforening skulle der have været sparet 10 %, så aftalen bliver ikke helt overholdt, men målet er tæt på at nås. 

Hele CO2-regnskabet, inkl. rapport kan ses på kommunens hjemmeside, under Borger, Teknik og Miljø, Natur, Miljø og Energi, Klima og Agenda 21, Klimakommune, CO2-regnskab. 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events