Blokhus
imported

Lokale rødder i international turistvirksomhed

HUNE: Susanne Østergaard har igennem sit arbejde hos Novasol udlejet sommerhuse i Jammerbugten siden 1984.

Tekst og foto: Presse

Susanne startede i NOVASOL i 1998, og i dag er hun regionschef for virksomhedens servicekontorer i Midt- og Nordjylland. Det strækker sig fra Bork Havn i syd, til Skagen i Nord, og selv på Anholt i Østersøen har NOVASOL et lokalt servicekontor, som hun har ansvar for.

Novasol susanne østergaard

Trods de mange lokationer fordelt i det jyske, sker den daglige drift for Susanne på kontoret i Hune/Blokhus. Her deler hun kontoret med 15 fastansatte, samt et stort antal servicemedarbejdere.

For Susanne er tilknytningen til Blokhus stor. Hun er født i Blokhus, og bor stadigvæk i området. Tidligere drev hendes mor og far drev et hotel og en lokal restaurant, samt et konditori (Karnappen – i dag Kunst Caféen). Hun har derfor oplevet turistbranchens udvikling i Blokhus og hele Jammerbugten på nært hold gennem de sidste 50 år.

For Susanne har det været en fantastisk rejse at være med på, og hun er stolt over den udvikling, som turismen i Jammerbugten har gennemgået, og derfor håber hun også, at flere vil udleje deres sommerhus.

”Jeg har været så heldig at beskæftige mig med det, jeg brænder for i NOVASOL siden 1998. Turismen i Blokhus og Jammerbugten er mit hjertebarn. Jeg kender hver en krog i området, og det har været helt fantastisk at opleve områdets store udvikling. Det har udviklet sig fra at bestå af primitive sommerhuse, hvor det mest luksuriøse element var en opvaskemaskine, til i dag at have et bred udvalg af store, familievenlige huse med udendørs saunaer og vildmarksbade,” fortæller Susanne Østergaard.

Europæisk udvikling giver lokale muligheder

NOVASOL har udlejet sommerhuse siden 1968, hvor firmaet blev grundlagt i Danmark af Frederik Heegaard. I dag er der 27 lokale kontorer til at servicere de mange sommerhuse fordelt rundt i Danmark.

NOVASOL har udviklet sig som forretning og udvidet med europæiske destinationer. NOVASOL er i dag repræsenteret i 19 lande i Europa med næsten 40.000 ferieboliger i alt. 

Ifølge Susanne er der stadig en god synergi i forretningen og 70 % af de gæster, som lejer feriebolig gennem NOVASOL i Jammerbugten, er fra udlandet. En vigtig faktor, som bidrager stort til lokalområdet og dets fremtidige muligheder.

”Når man sætter sit sommerhus til udlejning, så er det ikke kun en indtægt til sig selv, men et bidrag til lokalområdet ved at give flere turister muligheden for at besøge Jammerbugten. Det gavner den lokale handel betydeligt og medfører bedre indkøbsmuligheder, hvilket også er til stor gavn for de lokale. Vi oplever, at mange af de seneste tilflyttere vælger området netop på grund af den udvikling, som turismen har givet mulighed for – og så selvfølgelig også på grund af vores fantastiske natur,” siger Susanne Østergaard.

Ifølge Susanne er kapaciteten den største udfordring for turismen, hvilket særligt mærkes i højsæsonerne, hvor stort set alt er udlejet langt før sæsonen starter.

”På sin vis er det et positivt problem, men vi vil naturligvis gerne have endnu flere huse til udlejning. Det betyder ikke bare flere jobs i eksempelvis NOVASOL, men turismens forbrug gør en udpræget forskel for økonomien i Jammerbugten. Det betyder også flere indtægter på moms, som også er en af grundene til, at det som sommerhusejer er fordelagtigt at leje sit hus ud gennem et bureau,” fortæller Susanne Østergaard.

Når man lejer ud gennem et organiseret bureau, er der store skattefradrag at hente. De første 43.200 kr. af lejeindtægterne er skattefri, og kun 60 % af den øvrige lejeindtægt over bundfradraget er skattepligtigt.

”I dag er turismen helt uundværlig for os her i det Nordjyske, og vi håber selvfølgelig på, at vi kan fortsætte den positive udvikling,” siger Susanne Østergaard.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events