Aabybro

Markering af 75-året for Danmarks Befrielse

Tirsdag 03. maj kl. 20.00 inviterer Jammerbugt Kulturcenter indenfor til en ganske særlig aften med det professionelle ensemble KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, der blander koncert, fællessang og fællesskab om velkendte såvel gamle som nye sange og musik om besættelse og befrielse.

Her er London
… I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

Klokken 20:35 04. maj 2020 var det præcis 75 år siden, frihedsbudskabet røg ud i æteren, og efter 5 mørke år under tysk besættelse var Danmark atter et frit og selvstændigt land.
Dette markeres nu, lettere coronaforsinket, med dette brag af en koncertforestilling, der blander koncert og fællessang, hvor publikum skiftevis vil opleve dels at blive suget ind som en aktiv del af i koncerten, og dels at kunne læne sig tilbage, lytte og svømme hen i smukke melodier, tankevækkende tekster og stemningsfulde lydbilleder.

Fællessang
Koncerten vækker mindelser til de historiske Alsangsstævner, der fandt sted i de første år af den tyske besættelse af Danmark 1940-45. På stævnerne sang tusindvis af deltagere fædrelandssange og gav derigennem udtryk for sammenhold mod besættelsesmagten. Publikum inviteres derfor til at synge med på velkendte sange som Man Binder os på Mund og HåndDet Haver Så Nyligen Regnet og En Lærke Letted’ (Danmark Frit).

Besættelse og befrielse
Ligesom en hel nation kan være besat og blive befriet, således kan også det enkelte menneske opleve det samme. Udover de velkendte, traditionsrige fællessange byder repertoiret derfor også på musik af nyere dato om individets oplevelse af besættelse og befrielse. Om lys og mørke. Om overmagt og oprør. Om krig, fred og kærlighed. Om bundethed og forløsning. Om at være fanget og blive fri.

Lys og mørke
Om aftenen den fjerde maj sætter vi lys i vinduet for at mindes meddelelsen om den tyske kapitulation. Den glædelige nyhed fik mange danskerne til at rive mørklægningsgardinerne fra vinduerne og lade lyset strømme ud i gader og stræder. Overgangen fra lys til mørke markeres ved koncerten med et stemningsfuldt lysdesign, der akkompagnerer og understreger stemningen i musik og fællessang.
– Vi opfordrer derfor også alle blandt publikum til at medbringe (kunstige) stearinlys til koncerten denne aften, siger koncertansvarlige Mads Mølgaard.
– Det bliver en ganske særlig aften og koncerten opføres, grundet temaet, i alt kun 6 aftener rundet omkring i Danmark i starten af maj på bl.a. Det kongelige Teater i København, Musikhuset i Esbjerg Samt HorsensNy teater, så det er eneste chance for nordenfjords på tirsdag her i Aabybro.

Besætning:

  • Signe Juhl (vokal & piano)
  • Inger Juhl (vokal & cello)
  • Janne Hagen Therkildsen (vokal & piano)
  • Bo Møller (guitar)
  • Niels Kvist (bas)
  • Casper Mikkelsen (vokal & trommer)

Læs om fantastiske oplevelser og events