Blokhus

Michala Petri i Museum for Papirkunst

Fernisering af "Musik i klip" med besøg af den verdensberømte blokfløjtenist

I forbindelse med åbning af den nye udstilling “Musik i klip” får Museum for Papirkunst besøg af den anerkendte blokfløjtenist Michala Petri.

Det sker i forbindelse med ferniseringen, som foregår 3. februar 2024 kl. 14.00, hvor der vil være en minikoncert med verdensstjernen.

Papirklipperen Jørn Peter Lærkesen, som står bag den nye udstilling i Museum for Papirkunst, forevigede den unge blokfløjtevirtuos Michala Petri i papir tilbage i 1960érne.

Nu mere end 50 år efter, inviterer museet publikum til at opleve Lærkesens musikinspirerede papirklip og Petris musik side om side under ferniseringen af Jørn Peter Lærkesens udstilling “Musik i klip”.

Papirklip med fåresaks

Lærkesens rejse i klippekunsten startede i 1965, hvor han var til juleudstilling på Christianshavn med sin hustru. I vinduet hos Broste Copenhagen sad en kvinde i polsk nationaldragt.

Hun klippede betagende, traditionelle papirklip fra sit hjemland med blot en fåresaks som redskab. Lærkesen som dengang var lærer og underviste i billedkunst i folkeskolen og på Danmarks Lærerhøjskole, blev dybt fascineret af hendes papirklip og kunstnerens værktøj – fåresaksen. 

Derhjemme havde Lærkesen selv en fåresaks hængende, og han måtte omgående prøve kræfter med kunsten at lave papirklip. Han tog derfor sin fåresaks med i sløjdsalen og sleb den op efter bedste evne. Det viste sig at være et overraskende smidigt redskab, som han efterfølgende brugte til at lave alle sine papirklip. 

En dag så Lærkesens gode venner, kunstnerparret Meta og Vagn Holmboe, samt Metas niece, Marion Koepf, hans mange klip. På daværende tidspunkt arrangerede Koepf 6 årlige koncerter i den sydvest-tyske by, Dätzingen.

Her skulle hun afholde koncert med Michala Petri og Vagn Holmboe. Hun spurgte derfor Lærkesen, om han kunne lave en vignet til koncerten?

Måske kunne han ligefrem lave vignetter til alle de koncerter, hun arrangerede?

Og sådan startede Lærkesens musiske rejse ind i klippekunsten. Det blev til mange vignetter de år, koncertrækken varede, og de er alle en del af Koepfs samling.

Et udvalg af disse kan nu opleves i udstillingen “Musik i klip”

Lærkesens klip tager afsæt i koncerter og portrætterer musikere, komponister og spillesteders karakter og helt særlige stemning. I alle Lærkesens klip ses en slående lighed mellem portrættet og musikernes særegne karakter. Han indfanger deres fysiske træk, musikalitet og personlighed. En evne, der er særligt imponerende, når man arbejder med silhuetten i sin reneste form. 

-Da den nu 83-årigepapirklipper i 2023 blev inviteret til at udstille et udvalg af musik-klippene, tog Lærkesen umiddelbart kontakt med Micaela Petri og spurgte, om hun ville spille i forbindelse med udstillingsåbningen,  fortæller Simon Nordmark, som er kurator ved Museum for Papirkunst og fortsætter: Sikken en ærefuld bonus!
Vi synes det er helt fantastisk at kunne invitere publikum til at opleve Lærkesens fine musikklip akkompagneret af ingen mindre end Micaela Petri og på den måde binde en kunstfærdig venskabssløjfe på historien, som fandt sted for mere en 50 år siden. 
Det bliver uden tvivl en rørende og sjælden oplevelse, som vi glæder os til at dele med publikum ved fernisering den 3. februar 2024 kl. 14.00.

Koncerten er gratis.

Herefter vil udstillingen “Musik i klip” af  Jørn Peter Lærkesen kunne opleves i Museum for Papirkunst frem til og med 28. april 2024. 

Mere papirklip

En anden udstilling, som du kan opleve i museet frem til og med 9. juni er “Sabber – en original papirklipper”

Med saks og akvarel frembragte han fantasifulde, fabulerende og finurlige papirklip af mennesker, dyr og underjordiske trolde. Nogle decideret skønne. Andre fascinerende i deres detaljerigdom. 
Få af dem nærmest Storm P.-agtige – tilsat lidt syre. Samfundskritik, dybde og mørke finder man også i Sabbers papirklip, men altid tilsat et drys humor og lune.

I forbindelse med udstillingen “Sabber – en original papirklipper” er der arrangeret foredrag i museet den 15. februar kl. 19.

Her kan du opleve at komme helt tæt på papirklipper Jens Jacob Sabber Jensens fantasifulde verden, når forfatteren Brian Christensen til biografien “Sabber – en original papirklipper” (2022) er inviteret.

Foredraget er gratis.

Læs om fantastiske oplevelser og events