Hvad vil det egentlig sige at være ung og arbejde i servicebranchen i en turistdestination.
Avisen har mødt den 18-årige Mikkel Sønder, som arbejder som badevagt i badelandet på Blokhus Feriecenter.
Han stammer fra Aabybro og kom tilfældigvis ind i branchen via en anbefaling fra en i den nærmeste familie.
-Jeg er super glad for det. Jeg synes det er et dejligt fritidsjob, hvor man møder mange mennesker, og jeg er meget åben af natur, så det falder mig let at snakke med feriegæsterne.
Egentlig er han i lære som tømrer, hvor han er færdiguddannet i 2027. I sommerferien har han valgt at supplere lærlingelønnen med et ekstra job. Pt. er han på skolebænken på EUX, men der er ferietid, og så er det muligt at tage vagter i Blokhus Feriecenter.
-Jeg er ikke så god til at sidde stille, så et fritidsjob hvor jeg kan være aktiv og røre mig og samtidig få lov til at snakke med gæsterne er helt perfekt. Det synes jeg passer godt til mig og min personlighed, siger Mikkel Sønder.
Som badevagt tager han løbende vandprøver i badelandet, for at sikre at alt er i orden. Samtidig er han med til at holde orden og tage imod diverse spørgsmål fra gæsterne.
Sideløbende laver han også småreparationer i lejlighederne, der er på feriecenteret, hvor der indimellem er mindre opgaver, der skal løses.
Han fortæller, at han har arbejdet på Blokhus Feriecenter siden oktober sidste år, og han synes det både er spændende og til tider også udfordrende opgaver, han står overfor, men det skræmmer ham ikke.
-F.eks. blev jeg bedt om at skifte et køleskab i en lejlighed. Det er ikke lige noget jeg har prøvet før, men jeg synes det var godt at prøve, og de andre stod klar til at hjælpe med det jeg nu havde brug for, for at løse opgaven. Så det er ikke sådan, at du bare er overladt til dig selv, men vi får den rette hjælp og bliver klædt ordentligt på, så vi er trygge og ikke står helt blanke og hjælpeløse.
De er super flinke her på Blokhus Feriecenter til at tage hånd om os, siger Mikkel Sønder, og der er ikke nogen form for hård tone uanset hvem man er.
Fællesskab, samarbejde og fleksibilitet
Han indgår i en gruppe af 10 badevagter på feriecenteret. Vagterne byder man selv ind på, så man har også mulighed for at melde fra, hvis man er forhindret den pågældende dag.
-Selvfølgelig skal spillet gå op, så der altid er nogen til stede, men det er der heller ikke problemer med. Jeg synes, der er stor fleksibilitet. Vi har det godt sammen og hjælper hinanden, og det sætter jeg stor pris på, fortæller han til avisen.
Og i forhold til lønnen, så er der heller ikke noget at sætte fingre på.
-Det er slet ikke en dårlig løn. Det har jeg ikke indtryk af. Jeg tror vores lønniveau ligger på et fornuftigt niveau. Jeg har i hvert fald ikke hørt andet.
Selv forstår han ikke, hvorfor de unge afholder sig for at arbejde i servicebranchen. Han ser kun positive ting ved det. Man får mulighed for at snakke med glade feriegæster og bruge kroppen aktivt. Man kan være en del af en arbejdsplads, hvor godt fællesskab, samarbejde og fleksibilitet er nøgleord. Vigtige parametre, når han skal sætte ord på det gode ved at have et fritidsjob i turistbranchen.
-Måske er de unge bare for dovne, griner han, og anbefaler at virksomhederne gør mere ud af at bruge de sociale medier til at søge efter de unge. Samtidig kunne det også være en ide med ungdoms-camps for fritidsjobbere, som han også selv synes kunne være sjovt at være en del af.