Der er BIG planer for Museum for Papirkunst i Hune, og museet er klar til at tage hul på et nyt kapitel, der skal forvandle den grimme ælling til en smuk svane.
Ambitionerne er, at den eksisterende bygning i nær fremtid skal omforandres til et ikonisk museum i verdensklasse.
Fra Aldi til museum
Tilbage i 2017 var kunstner i psaligrafi, Bit Vejle, på udkig efter en bygning, der kunne danne ramme om hendes mange værker udført i papir.
Med saksen som pensel havde hun udarbejdet enestående papirklip, som fremadrettet skulle indgå i en permanent udstilling, og det var en bygning til det formål, som skulle findes.
Kærligheden faldt på Hune, og da den gamle ALDI butik ved indgangen til Hune og Blokhus stod tom og ellers opfyldte kunstnerens ønske i forhold til beliggenhed, størrelse og meget få vinduer, som et af de vigtigste parametre, blev valget truffet.
I 2018 åbnede museet, og gæsterne blev budt velkomne.
– Men mange er slet ikke klar over, at der faktisk er denne form for udstilling indenfor i den tidligere butik.
– Vi bliver faktisk lidt ”mobbet” over det. Det kommer ikke til sin ret, ærgrer kunstneren sig over og fortsætter: -Besøgende siger jo: Hold da op, når det går op for dem, hvad det er. De siger, de slet ikke er stoppet op, fordi de ikke vidste, at det fandtes i denne bygning, som jo egentlig slet ikke udstråler det ved dens umiddelbare fremtoning.

BIG planer
Og det faktum har museet nu taget hul på at ændre. Det glæder Bit Vejle, at de nu kan se frem mod en meget smukkere bygning og forbedrede lager- og kontorfaciliteter.
– Det er ikke nogen nem opgave. Man skal tænke på, at det er jo ikke mit museum. Jeg har overdraget alle mine værker til en almennyttig fond. Det er alles museum. Vi har derfor heller ikke nogen penge til opgaver i den størrelsesorden, så derfor har vi søgt fonde for at kunne skabe et forprojekt, som er udført i samarbejde med det anerkendte arkitektfirma BIG, Bjarke Ingles Group, der lægger navn til flere banebrydende byggeprojekter rundt i hele verden.
Sammen med arkitekt og partner i firmaet, David Zahle, er de derfor nu klar til at præsentere tegningerne til et forprojekt for omforandringen. Og David Zahle er ikke bare hr. hvem som helst. Han har stået i spidsen for mange ikoniske projekter, og er også kendt for hans rolle i tv-serien: Mesterlige ombygninger.
– En af hans spidskompetencer er at genbruge og omforandre eksisterende bygninger, og vi glæder os utrolig meget til at præsentere hans tanker her 22. juni kl. 14.00, fortæller Bit Vejle.
Offentliggørelsen og fernisering
Det sker til en særlig offentliggørelses-event, hvor alle interesserede indbydes til at se tegningerne, som arkitekterne vil præsentere på dagen. Regionsformand Mads Duedahl forestår offentliggørelsen sammen med David Zahle, og holder endvidere en tale. Der er gratis adgang og mulighed for rundvisning i museet samt nyde bobler og smagsoplevelser i museumscafeen.
Efterfølgende åbner Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard, museets nye særudstilling hold hold grasp grasp stay stay af den norske kunstner Ann Iren Buan, som kan ses frem til januar 2025.
Fordobling af besøgstallet
Umiddelbart efter lancering af forprojektet går arbejdet i gang med at søge fonde for at realisere ombygningen, og Bit Vejle kan ikke oplyse, hvornår de kan tage fat på selve byggeprocessen.
– Det afhænger helt og holdent af fondes velvilje til at støtte. Men vi håber jo, at alle kan se hvilken betydning et museum af denne kaliber har for turismen i området og hvilke afledte økonomiske effekter, det har til den øvrige branche. Vi har estimeret en fordobling af besøgstallet, hvis vi kommer i mål med det her.
Hun fortæller videre, at de indtil nu er lykkedes med at få 22.000 årlige besøg fra flere lande uden et reelt markedsføringsbudget. Vi har placeret os blandt Danmarks mest populære museer, som har bragt os ind på en 15. plads på den verdensomspændende rejseplatform Tripadvisor.
– Det er vi virkelig stolte over, siger Bit Vejle.
Når man ikke at besøge Museum for Papirkunst lørdag 22. juni, så er det muligt fremadrettet at se tegningerne udstillet i Galleri 4, som er en del af museet.