Aabybro

Ny aftale med Staten: Fornuftig, men der er knaster

– Fredag aften blev den nye Økonomiaftale 2021 mellem Kommunernes Landsforening og Staten offentliggjort, og borgmester Mogens Chr. Gade mener, at for Jammerbugt Kommunes vedkommende ser aftalen fornuftig ud.
– Det er ikke den værste økonomiaftale, jeg har set i min tid, konkluderer han.

Pres på velfærden
Men der er nogle udfordringer.
På landsplan er der afsat ekstra 1,5 mia. kr. til velfærd, fordi der kommer flere ældre samt flere med fysiske eller psykiske problemer, ligesom der kommer flere sundhedsopgaver.

Skal selv finde 1 mia. kr.
– Men kommunerne skal selv finde op imod 1 mia. kr. af disse penge ved at spare på brugen af eksterne konsulenter i løbet af de næste to år, oplyser Mogens Chr. Gade.
– Det betyder, at vi skal finde 7 mio. kr. i Jammerbugt, men så mange penge bruger vi slet ikke på konsulenter. Derfor må vi så spare på andre områder. Nogle andre kommer til at holde for, siger borgmesteren.
De 1,5 mia. kr. svarer til, at Jammerbugt Kommune modtager ca. 10 mio. kr.
– Det slår ikke helt til, men det er en god hjælp.

Kompensation for Corona
Men Mogens Chr. Gade understreger, det er positivt, at Staten vil kompensere kommunerne for udgifter i forbindelse med Corona-krisen.
Staten afsætter 2,6 mia. kr. til kompensation for indkøb af værnemidler, ekstra rengøring, øgede personaleudgifter samt den stigende ledighed.
– Vi havde håbet på et højere beløb, omkring de 3 mia. Men det er positivt, at der kommer denne kompensation. For Jammerbugt vil det svare til omkring 19-20 mio. kr. Vi må håbe, at pengene slå til. Det skal vi nu til at regne på, siger Mogens Chr. Gade.

Højere anlægsloft
Desuden bliver anlægsloftet forhøjet med 2,5 mia. kr., men det får ikke den store betydning for Jammerbugt.
– Vi er ikke med til at sprænge loftet. Det er de store kommuner, som har brug for de helt store anlægsprojekter, siger Mogens Chr. Gade.

Læs mere om Økonomiaftalen her:

https://www.kl.dk/tema/okonomiaftalen-2021/

Læs om fantastiske oplevelser og events