Blokhus

Opfører Verdens største sandslot i Blokhus

En række aktører er gået sammen om et banebrydende projekt, nemlig at opføre Verdens højeste sandslot, og det vil vække opmærksomhed i ikke alene hele Nordjylland og Danmark, men også rundt om i Verden.
Projektet blev offentliggjort på et pressemøde i Skulpturparken Blokhus torsdag 27. maj.

Guinness Records
Når det unikke kunstværk står færdig på p-pladsen ved Skulpturparken Blokhus, hvor der selvfølgelig er gratis adgang, vil det skyde hele 20 meter og 21 centimeter i vejret – for at symbolisere årstallet – samt have en sokkelbredde på ikke mindre end 27 meter.
Det er ny Verdensrekord og overgår den hidtidige rekord sat i Tyskland med en højde på knap 18 meter, og sandslottet vil derfor være sikret en plads i Guinness World of Records.
Bag det store projekt står Skulpturparken Blokhus som initiativtager, mens Jammerbugt Kommune, VisitNordvestkysten og bl.a. Blokhus medier er samarbejdspartnere samt en masse små og store sponsorer fra en lang række forskellige erhverv.
– Vi søsætter dette helt ekstraordinære projekt, så vi i fællesskab kan sikre vækst, udvikling og fokus på kunst og kultur i Blokhus, Jammerbugten, Nordjylland, ja hele Danmark. Derfor integrerer vi også kendte destinationspejlemærker fra Blokhus, Jammerbugten og Nordjylland i sandslottet. Det kan være kutterne fra Thorup strand eller Sømærket i Blokhus, forklarede John Andersen, indehaver af Skulpturparken.
– Selv om vi har mange turister i Blokhus om sommeren, så gør vi det her, fordi vi efter disse tider med corona har brug for at få ekstra store oplevelser, og uden at skulle vise corona-pas, bruge mundbind eller betale for det, sagde John Andersen.

Et fantastisk projekt
På toppen af det høje slot bliver Corona-symbolet formet og hele vejen ned mod soklen skildres de forskellige kendte pejlemærker fra Blokhus, Jammerbugt og Nordjylland, mens sponsorer i selve soklen kan få indgraveret deres navn eller logo.
To sponsorer, som allerede har sagt ja tak til at være med er Destination Nordvestkysten samt Jammerbugt Kommune.
– Handling slå at. Det er fantastisk, det vi er vidne til, sagde borgmester Mogens Chr. Gade.
– Det er et imponerende initiativ, der er til alles bedste i dette område, der er en af perlerne i dansk turisme. Her er i forvejen en stor flot buket af oplevelser og events, og nu får vi endnu en smuk blomst, som er til amen vældets gavn. Det er for alle, og Skulpturparken er det helt rigtige sted at sætte denne verdensrekord, sagde borgmesteren.

Opbygning er i gang
Stamperne er allerede i gang med at stampe sandet, så Verdens bedste sandskulptører får de allerbedste arbejdsbetingelser, og de bliver løbende fløjet ind, så de kan kaste sig over rekord- og kunstværket fra 3. juni.
Dermed bliver det ikke alene et kunstværk, men også en unik mulighed for at se kunsten udfolde sig.
Og initiativet blev også hilst velkommen af Peter Krusborg, direktør for destination Nordvestkysten.
– Når vi som destination ser på turisme, så er det alt afgørende, at vi har nogle stærke aktører i erhvervslivet, og her overgår John Andersen de videste fantasier, sagde han.
– Det her kommer til at løfte os som destination til en anden liga hen over sommeren og efteråret. Det vil skabe en masse trafik til og interesse og vil gavne ikke alene Blokhus, men vores kystområde. Når vi ser på lignende ting, der er sket andre steder, så taler vi om en international bevågenhed i en helt anden liga. Det er sjældent, man kan tilbyde en sådan form for bevågenhed, understregede Peter Krusborg.
John Andersen pointerede, at han ikke havde turdet kaste sig ud i dette projekt, hvis ikke Karsten Nielsen, direktør for sandskulpturfestivalen i Søndervig, havde sagt ja til at stå for opførelsen af det unikke sandslot.

Fakta om kunstværket:

  • Sandslottet vil bestå af 4.860 tons sand
  • Det bliver fragtet af 140 lastvognstræk
  • Slottet får en sokkelbredde på 27 meter
  • Det forventes at kunne ses de næste 6 måneder – uanset vejret.
  • Teknikerteam, kunstnerteam og arbejdsteam på godt 30 personer kommer til at arbejde i skiftehold med projektet.
  • Nogle af verdens dygtigste sandskulptører udformer sandslottet.
  • Sandslottet forventes at stå færdig 2. juli
  • Projektet løber op i 3 godt millioner.

Læs om fantastiske oplevelser og events