Blokhus

Per Dam

Empatisk, tænksomt og engageret direktør for Sol og Strand

Siddende her på et kontor i feriehusudlejningsfirmaet Sol og Strands indbydende hovedkvarter på Ilsigvej i Hune er det ikke for at leje et sommerhus. Mit ærinde er et andet. Jeg har bragt kuglepennen i stilling og placeret blokken med det endnu blanke papir på bordet foran mig, og den næste times tid skal det vise sig, at Per Dam tager mig med på en spændende rejse gennem væsentlige dele af hans liv.

Født og opvokset ved Ingstrup

Per Dam er født og opvokset på et landbrug ved Ingstrup som den yngste af en søskendeflok på fire. Hans forældre er gårdejer og tidligere borgmester i Pandrup Kommune, den nu afdøde Lars Dam Jensen, og hustruen Grethe, der som 93-årig fortsat er glad for at bo i det hus i Ingstrup by, der dannede ramme om parrets liv efter salget af gården, fortæller Per Dam. Han kan se tilbage på en lys og lykkelig barndom i et trygt og kærligt hjem, hvilket har givet ham den bedst tænkelige start på livet. I sine ungdomsdage var Per Dam og vennekredsen med til at deltage i det glade liv i Blokhus og Løkken, og Per Dam har faktisk ikke på noget tidspunkt siden sluppet de tætte rødder til lokalområdet i Jammerbugten. Studenterhuen kom på efter tre gode og lærerige år på Brønderslev Gymnasium, og hvad skulle den unge mand så tage sig til? – Han overvejede en militær løbebane, men det blev i stedet til HA-studiet på Århus Handelshøjskole med en senere overbygning som cand.merc. bygget på.
 

Startede feriejob i 1986 i Fårup Sommerland

Men der skulle også arbejdes og tjenes penge ved siden af studierne, så tilbage i 1986 startede Per Dam i Fårup Sommerland, hvor hans opgave bl.a. var at rengøre toiletter samt hjælpe til med lidt af hvert. Som de fleste ved, blev det Per Dams første skridt mod den direktørstol, som han mange år senere satte sig i for netop Fårup Sommerland, hvor han i ungdomsårene som sæsonansat havde været igennem hele paletten af arbejdsfunktioner i den kendte og populære forlystelsespark. Et ni måneders ophold på Ollerup Gymnastikhøjskole blev det også til, hvilket har været med til at forme ham som menneske. Det var en familietradition, Per Dam hermed blev en del af. Studietiden i Århus bragte ham endvidere på et udvekslingsophold i Oregon i USA – også erfaringer, der har været med til at bidrage til hans dannelsesproces.

Mange år i musik- og underholdningsbranchen

I 1993 var Per Dam færdiguddannet kandidat og startede endda før sidste eksamen i sit første ”rigtige” job – personalechef og direktionsassistent i Fårup Sommerland, et job hvor han både havde den teoretiske og praktiske værktøjskasse i orden. Efter nogle år i Fårup blev Per Dam headhuntet til CMC af Verner Bach, som han have mødt i Pandrup Erhvervsråd. Hans arbejdsmæssige tumleplads blev musik- og underholdningsbranchen.

Direktør i Fårup Sommerland i 2012

I 2012 gik turen tilbage til udgangspunktet, nemlig Fårup Sommerland, der både dengang som nu har en stor plads i Per Dams hjerte. Et generationsskifte hos de to ejere, Søren Kragelund og Henrik Schnack var på vej, og i to perioder var Per Dam direktør og frontfigur i den landskendte park. Per Dam taler fortsat varmt om Fårup og omtaler hans mangeårige forhold til ejerne og bestyrelsesformand, Ole Mølgaard med stor respekt.

Per Dam blev i 2017 tilbudt en bestyrelsespost i Sol og Strand. Firmaets stiftere, Margit og Kjeld Andersen, havde nemlig fået øje på Per Dam – kommerciel indstilling og kompetencer kombineret med et hjerte, der banker varmt for andres ve og vel, var lige efter bogen, når det gælder det princip, stifterne har bygget Sol og Strand op omkring, og som de ønskede skulle leve videre i mange år fremover med en helt særlig plan, som Per Dam forstod perspektiverne i.

Stifterne overdrog nemlig i efteråret 2019 hovedparten af ejerskabet af Sol og Strand til en erhvervsdrivende fond, Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld, hvis formål er at yde donationer til velgørende formål. Per Dams opgave er i årene fremover sammen med bestyrelsen inklusiv stifterne og formand Jens Stadum i spidsen for at videreudvikle Sol og Strand som et danskejet selskab med masser af ambitioner for fremtidig vækst – og med fonden som ledestjerne.
 
Selv om Per Dam sideløbende har overskud til også at bruge tid og kræfter som formand for Ferieudlejernes Brancheforening og andre bestyrelsesposter, så er familien og vennekredsen noget, der er helt centralt for Per Dam. Hustruen Annette, der er familie- og psykoterapeut, deres to døtre på henholdsvis 16 og 10 år samt parrets nære vennekreds er noget, der dyrkes med hjerteblodet som drivkraft. Golfen er lagt på hylden for nu, det bliver i stedet til gåture med hunden, ture på løbebåndet, hjælp ved døtrenes ridesport, og ind imellem er der tid til en surftur med vennerne. Privat bor Per og Annette i Løkken, men Blokhus fylder af mange naturlige årsager fortsat meget i deres liv. Per Dams udgangsreplik er rettet til familien: Jeg elsker dem overalt på Jorden. 

 

Læs om fantastiske oplevelser og events