Blokhus

Projekt har skabt 500 nye ambassadører for havet

Race for Ocean modtager støtte fra Fonden Sol og Strand

Med økonomisk støtte fra ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” har organisationen Race for Oceans i år faciliteret en lang række strandrensninger og læringsforløb ved de nordjyske kyster, oplyser fonden i en pressemeddelelse.
Indsatsen har ikke kun handlet om at rydde op, men også om at skabe varig bevidsthed og engagement – noget, der ifølge projektleder Signe Simonsen har været en overvældende succes.

– Vi har fået skabt 500 flere ambassadører for havet og givet dem en viden, de ikke havde tidligere, konstaterer Signe Simonsen, der gør status over projektet ”Havet for Alle”, som gennem leg, viden og fællesskab har sat fokus på havmiljøet.
I løbet af de seneste måneder har omkring 500 deltagere indtaget strandene for at lære om biodiversiteten langs kysterne, diskutere cirkulære løsninger og høre om teknologier, der kan hjælpe med at opsamle de enorme mængder plastik på strandene, som vi ikke kan opsamle med håndkraft.
– Vi har haft deltagere fra ni forskellige lande og i aldersgruppen fra blot to måneder til 87 år. Blandt dem har vi haft turister, lokale, skoleelever og professorer fra Aalborg Universitet. Alle har udvist en imponerende energi og positivitet, siger Signe Simonsen, der har cementeret sin position som en af havmiljøets største forkæmpere i Danmark.

– Jeg glæder mig over, at Sol og Strand siden 2019 har støttet Race for Oceans, for ikke alene har det betydning for kommende generationer, men turisterhvervet er også afhængig af, at der er rene strande og et sundt havmiljø.

Skjult for det blotte øje

Signe Simonsen oplever, at mange bliver overraskede over, hvor store mængder mikroplast der findes på stranden. Ifølge Signe Simonsen er det blot en til to procent af deltagerne, der ved hvad plastpellets er – plast pellets er det råmateriale, der benyttes til produktion af de plastikprodukter, vi bruger i vores dagligdag.

– Når man ser ud over de hvide strande, lægger man ikke mærke til, hvor meget plastik der er. Men så snart man sætter sig på hug, åbenbarer der sig en hel ny verden, fortæller hun.

– Vi oplevede blandt andet en skoleelev, som blev vred over at se den store mængde plastik på stranden, og sagde: Hvorfor har de voksne lagt alt det herud. Jeg tror, at vi kan forvente en modreaktion fra de yngre generationer, for det er dem, der står stå med regningen for årtiers forurening.

Teknologien tænder et håb

Plast pellets er i dag den tredjestørste globale forureningskilde, når man taler om mikroplast.
– Vi ved endnu ikke præcist, hvad plastik betyder for vores sundhed, men forskning tyder på, at det kan føre til alvorlige sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme, nervesygdomme og nedsat fertilitet, forklarer hun.
Derfor mener Signe Simonsen, at det er afgørende at handle nu – både ved at stoppe udledning af plastik i naturen og ved at få rydde op i de enorme mængder, der allerede er på standene og i verdenshavene.

Ifølge Signe Simonsen kræver oprydningen teknologiske løsninger. Droner og robotter med kunstig intelligens kan komme til at spille en vigtig rolle i at fjerne plastik fra strandene og i havet.

– Selv om situationen omkring plastik i vores havmiljø er alvorlig fornemmer vi, at der med de teknologiske fremskridt bliver tændt et håb. Robotterne bliver de venner, som skal hjælpe de unge generationer med at rydde op og forbedre havmiljøet, siger hun.

 

Læs om fantastiske oplevelser og events