Blokhus

Redningsplan til Lanternen

Kulturinstitutionen i Blokhus bør bevares siger en gruppe frivillige
lanternen

En interessegruppe i Blokhus er begyndt at udarbejde et projektmateriale, der skal beskrive hvordan man kan bevare det brune værtshus i byen.

Baggrunden er, at forpagteren Nadja Vinther har opsagt sin forpagtningsaftale med udgangen af 2024, og det har fået de lokale ildsjæle ind i kampen og skabe en redningsplan, der skal sikre at der fortsat findes et værtshus i Blokhus.

En af de bærende kræfter i den opgave er Mogens Sparre.

Mogens Sparre

Han fortæller, at han har boet i Blokhus siden 1991 og har en stor forkærlighed for byen. Igennem årene har han jævnligt nydt en fredags-øl på det legendariske værtshus i midtbyen.

-Det vil såre mig, hvis ikke der skal drives værtshus i byen. Jeg synes både Lanternen og Futten er en kulturinstitution, som er så meget en del af Blokhus´ identitet, så det bør vi kæmpe for at bevare, siger han til Blokhus Avis. For rigtig mange besøgende står en tur på Lanternen lysende klart i erindringen. Det er en fast del af deres besøg i byen, og det tror jeg der er mange der fortsat vil sætte pris på er muligt, fortæller Mogens Sparre.

Projektbeskrivelse udarbejdes

Interessegruppen, som udover Mogens Sparre pt består af tre personer, vil i den kommende tid få skabt en projektbeskrivelse, der vil indeholde muligheden for at købe en andel af Lanternen.

At købe en andel betyder, at man ikke kan forvente et udbytte eller et afkast af den indskudte kapital. I stedet kan man være med til at sikre det berømte værtshus og garantere at gæsterne også fremover kan nyde den positive oplevelse. Det er ikke meningen at andelshaverne skal drive værtshus, men blot sikre eksistensen af det fremover. Foreløbigt er der tikket masser af positive tilkendegivelser ind, men der er endnu ikke sat beløb på andelene.

En glad forpagter

Den lokale opbakning og villigheden til evt. at købe andele vækker glæde hos forpagter Nadja Vinther.

-Jeg har fået mange positive tilkendegivelser fra gæster, der kigger forbi. De viser stor interesse for at købe andele, og det er jo positivt at der er så stor vilje til at bevare historien og Lanternen, siger hun til avisen og oplyser endvidere, at hun er villig til at fortsætte med at drive værtshuset såfremt projektet med salg af andele lykkedes.

Indehaver positiv

Det er John Andersen, der ejer bygningen som huser Lanternen. Foreløbigt har interessegruppen holdt møde med indehaveren, og de har fået lovning på nogle gode vilkår, som de sætter stor pris på, siger Mogens Sparre. John Andersen har samtidig givet udtryk for, at han synes det er en rigtig god idé, hvis værtshuset kan blive folkeeje og bekræfter, at han har givet et fantastisk attraktivt tilbud, som han siger er hans bidrag til projektet.

-Jeg tror da sagtens, at de kan finde opbakningen og lykkedes med projektet, og det er jo bare fantastisk, udtaler John Andersen.

Næste step er, at interessegruppen får udarbejdet projektbeskrivelsen, som de herefter vil præsentere for offentligheden. Det forventer de vil ske foråret 2024.

Læs om fantastiske oplevelser og events