Aabybro

Regionen vil sikre flere psykologer i Jammerbugt

I februar lå ventetiden hos de 92 praktiserende private psykologer med et ydernummer i Region Nordjylland gennemsnitligt på 19 uger.
Dét tal skal ifølge regionsrådsformand Mads Duedahl (V) ned. Region Nordjyllands Forretningsudvalg har derfor besluttet at udvide psykologkapaciteten med fem ydernumre, blandt andet i Jammerbugt.
– Vi ønsker naturligvis, at borgerne her i regionen har mulighed for at søge hjælp, hvis de har nogle mentale udfordringer, og dén hjælp skal komme hurtigst muligt. Derfor er forhåbningen selvsagt, at det her tiltag kan være med til at nedbringe ventetiden på psykologområdet, siger Mads Duedahl.

Oprettes i Jammerbugt
Såfremt psykologstillingerne bliver besat, kan Jammerbugt Kommune se frem til at få to ekstra psykologer, mens Brønderslev, Rebild og Vesthimmerlands Kommune får yderligere én. Det estimeres, at omkostningen ved tiltaget løber op i 1,5 millioner kroner årligt.

Behov for øget indsats
Særligt unge har et dårligt mentalt helbred. Det viser den netop offentliggjorte befolkningsundersøgelse Sundhedsprofilen 2021.
I undersøgelsen fremgår det, at omkring hver tredje kvinde i alderen 16-24 år har en lav score på den mentale helbredsskala, mens det samme er tilfældet for hver femte mand i selvsamme aldersgruppe.  
Tallene bekymrer Mads Duedahl. Mental trivsel er nemlig et stort fokusområde for regionen.
– De fem ekstra ydernumre er blot ét af de tiltag, som vi har søsat for at give borgerne hurtigere og bedre hjælp. Træerne vokser ikke ind i himlen, så vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan optimere vores tilbud, fortæller Mads Duedahl.

Øvrige initiativer
Udover den fremtidige ansættelse af fem psykologer opskaleres regionens nuværende tilbud om internetbaseret psykologbehandling med 25 procent, så flere personer kan få hjælp online.
Derudover vil man gerne kunne hjælpe endnu flere 18-24-årige med let til moderat depression. Det skal ske dels ved at regionen selv kan oprette og drifte et tilbud om psykologbehandling, og dels ved at indgå et samarbejde med en privat aktør om et digitalt psykologtilbud. Region Nordjylland har indgivet ansøgning til Sundhedsministeriet omkring tilladelse til at iværksætte disse initiativer.
Såfremt ydernumrene ansøges af kvalificerede psykologer, er de fem ydernumre besat og i drift fra 1. juli.

Yderligere oplysninger
Personer mellem 18 og 24 år med depression eller angst får i øjeblikket tilbud om gratis psykologhjælp. Det blev partierne bag finansloven enige om i 2021.

Læs om fantastiske oplevelser og events