Pandrup

Særlig indsats mod indbrud

Som en del af den generelle brede indsats rettet mod indbrud i december vil borgerne især fra 15. til 20. december kunne opleve mere politi forskelle steder i politikredsen. Både uniformeret og civilt politi vil nemlig i denne uge have særligt fokus på omrejsende kriminelle.
Det oplyser lederen af Nordjyllands Politis indbrudsindsats, vicepolitiinspektør Anders Uhrskov.

Standser køretøjer
Han oplyser, at indsatsen konkret indebærer, at politifolkene vil standse en del køretøjer forskellige steder i politikredsen. Derfor kan man som borger opleve at blive standset af politiet i forbindelse med indsatsen. 
– Det er omrejsende kriminelle, vi har fokus på. Men indsatsen er vores måde at få føling med mistænkelige køretøjer og personer, der bevæger sig ind i politikredsen, og hvor de bevæger sig hen. Det kan være vigtig viden for os i vores løbende indbruds-efterforskninger at kende disse bevægelsesmønstre, forklarer vicepolitiinspektøren, der tilføjer, at man så flere indbrud i Vendsyssel i den forgangne weekend.
– Så dér kommer vi også til foretage kontroller.”  

Særligt aktive i julemåneden
Anders Uhrskov uddyber, at indsatsen skal ses som en del en bredere indbrudsindsats, som politikredsens efterforskere har fokus på i hele december. Et arbejde, der også omfatter målrettet efterforskning mod kendte indbrudskriminelle, operativ indsats med vores patruljer og analytisk efterforskningsarbejde. 
– Både efterforskere og patruljetjeneste har særlig fokus på indbrud i julemåneden, da vi erfaringsmæssigt ved, at tyvene er særligt aktive, når folk holder juleferie, siger vicepolitiinspektøren.
Han tilføjer, at man gør en del for, at aktuelle indbrudssager afgøres i december, så især kendte indbrudstyve kan påbegynde deres afsoning før jul.  

Generelt fald i indbrud
Indsatsen kommer i en periode, hvor der i 2020, har været et generelt fald i indbrud i politikredsen. Faktisk er indbrud i privat beboelse faldet set over en længere årrække.
Således var der i 2009 i politikredsen 3413 indbrud, mens det i 2015 var det faldet til 2903 indbrud, og i 2019 faldet yderligere ned til 1626 indbrud. I 2020 var der ved udgangen af november 998 indbrud.
– Det er selvfølgelig glædeligt med færre indbrud, men vi hviler ikke på laurbærrene. Et indbrud er stadig et for meget. Derfor fortsætter vi utrætteligt vores arbejde med at bringe indbrud i Nordjylland ned, fastslår Anders Uhrskov og bemærker, at borgernes sikring af deres hjem også er en særlig stærk faktor i at nedbringe indbrud.
– Det har en stærk præventiv effekt, når ens hjem ser beboeligt ud, eller der er lys, fordi det øger opdagelsesrisikoen for tyven. Nabohjælpsordninger er også noget, vi generelt anbefaler, fremhæver Anders Uhrskov.

Tip er vigtige
Desuden er tip fra offentligheden vigtig i politiets opklaringsarbejde. Vicepolitiinspektøren understreger, at efterforskerne har stor værdi af informationer fra borgerne – så han opfordrer til, at man straks ringer til politiet på 114, hvis man ser noget mistænkeligt i ens lokalområde.
– Lige præcis den oplysning, man kommer med, kan være et afgørende bidrag til de efterforskningsmæssige puslespil, vi hele tiden lægger. Så tøv ikke. Ring til os, hvis I ser noget, der ser mistænkeligt ud, siger Anders Uhrskov.
– Og tag et billede af for eksempel et mistænkeligt køretøj, hvis du kan.
Har man akut brug for politiet og f.eks. er vidne til et igangværende indbrud, så skal man dog ringe 112.

Læs om fantastiske oplevelser og events