Nyheder
imported

Set og sket: Lysende natskyer over Blokhus

Natten mellem d. 10. og d. 11. juli oplevede man i Danmark noget helt unikt. Mange natteravne var så heldige at se et af sommerens smukke naturfænomener på nordhimlen, og det var en flot afslutning på en stribe blæsende dage i Blokhus

Set og sket:

Lysende natskyer over Blokhus

Natten mellem d. 10. og d. 11. juli oplevede man i Danmark noget helt unikt.  Mange natteravne var så heldige at se et af sommerens smukke naturfænomener på nordhimlen, og det var en flot afslutning på en stribe blæsende dage i Blokhus.

Tekst: Louise Kande – Foto: Presse

Fænomenet var de såkaldte lysende natskyer, og de var både flotte og klare. At se lysende natskyer er en stor oplevelse, og det er kun muligt i sommermånederne. Har du ikke set nattens oplyste skyer, er der endnu lidt tid at løbe på.

Stor højde på skyerne

Skyerne ligger meget højt til vejrs, adskillige kilometer over alle de almindelige skyer og alt vejr, og det er de højest beliggende skyer, som man kender til. Man skal helt op i ca. 80 kilometers højde for at finde de lysende natskyer i det lag af atmosfæren, som hedder mesosfæren.

Skyerne kan kun ses om sommeren, når den del af atmosfæren er ekstrem kold med temperaturer på under -100 grader i særligt kolde situationer. I kulden dannes der under de rette forhold bittesmå iskrystaller, og når mørket falder på nede ved jordoverfladen, træder de lysende natskyer frem med en klare hvide og blålige farver på den ellers mørke nattehimmel. Solens skinner nemlig det meste af natten oppe i 80 kilometers højde på denne tid af året hen over Danmark.

Læs om fantastiske oplevelser og events