Sisse fra Jammerbugt Kommune hjælper forladte eller forældreløse afrikanske børn i alderen 0 til 6 år fra byen Moshi i Tanzania igennem børnehjemmet Malaika WatotoChildrens Home. Hun drager omsorg, sørger for at de får mad og lærer dem at kunne mestre eget liv evt. i form af uddannelse eller job
Lions Klubberne i Jammerbugten, især med Lions medlem Mogens Højen i spidsen, arbejder med at skabe støtte og synlighed til projektet, og derfor præsenterer de nu en støttekoncert d. 12. april med Ib Grønbæk på Restaurant Nordstjernen i Blokhus.
Udover koncert tilbydes der en lækker 3 retters middag, og alt overskud fra aftenen går til fordel for Sisses arbejde med børnehjemmet ”Malaika WatotoChildrens Home”.
Børnehjemmet er organiseret som forening under navnet ”Afrikas Englebørn”
Derudover består foreningen af frivillige som besøger børnehjemmet i Tanzania, og foreningen har stor opbakning fra de 6 Lions Clubs i Jammerbugt Kommune (Aabybro, Brovst, Pandrup og Fjerritslev,Hvetbo).
Vil man gerne være med til at støtte det gode formål, så er det derfor muligt for alle at deltage i en festlig aften med god mad og musikalsk underholdning.
Billetterne kan købes til kr. 500,- via Lions klubberne eller direkte hos Restaurant Nordstjernen.
Starten på hjælpearbejde
På et frivilligt ophold i Tanzania i 2021 ramte en barsk afrikansk virkelighed den 37-årige sygeplejerske, Sisse Röhl Nesgaard. Mødet med små forældreløse børn på afrikanske børnehjem, og små hjælpeløse gadebørn satte dybe spor. Børnene havde allerede fået den værst tænkelige start på livet, godt nok placeret på et børnehjem, men et afrikansk hjem som var uden de nødvendige ressourcer hverken økonomisk, pædagogisk og omsorgsmæssigt. Dét at få de basale behov dækket var sjældent set, og børnene så ikke skyggen af kærlighed, omsorg, empati eller struktur, men måtte alt for hurtigt blive til små voksne.
Mødet med 8-årige Mary og 6-årige Emakulatha blev første skridt imod det danske børnehjem som i dag hedder ”Malaika WatotoChildrens Home”. Begge børns forældre var arbejdsløse, faren havde et alkoholmisbrug og var voldelig mod moderen, og derfor så fremtiden for Mary og Emakulatha dyster ud. Hele familien var derfor taknemmelig for at få tilbudt hjælp af Sisse, som til trods for egne 3 mindre børn og mand i Danmark, havde besluttet sig for, at hun måtte kunne gøre en forskel for nogle af disse udsatte, fattige afrikanske børn.
Med arbejdshandskerne på, gik Sisse i gang med etableringen af børnehjemmet, et hjem som hjælper efterladte babyer, børn, forældreløse børn og gadebørn. Der blev holdt møder med afrikanske statsansatte, socialrådgivere, advokater, chairpersons i de forskellige villages samt ikke mindst søgt efter et hus, som kunne danne ramme om en tryg barndom. Barnepigen Devotha blev ansat og i 20/3-2022 ankom første barn Icram og Devothas datter Audrey. Kort tid efter kom Baraka, Jonathan, Goodluck og Rebecca samt ansættelsen af endnu en barnepige.
Malaika WatotoChildrens Home er ikke som andre børnehjem – en meget vigtig grundsten i værdisættet omkring hjemmet er fokus på ”empowerment” eller stabilisering af de forældre eller familiemedlemmer som børnene måtte have, så når muligheden byder sig, vil barnet kunne vende tilbage til egen familie. Et eksempel i denne forbindelse er, at vi har hjulpet Icrams mor med at tage en uddannelse til frisør, så hun nu kan være selvforsørgende og på sigt tage vare på Icram igen.
Børnehjemmet er for de mindste børn på 0-6 år, og lykkedes det ikke at vende tilbage til et familiemedlem, så etableres der kontakt til børnehjem for ældre børn eller til lokal adoption. Det altoverskyggende mål er, at børnene i deres liv fra 0 til 6-årsalderen møder kærlighed, omsorg, gode voksne relationer, tillid, struktur og ikke mindst mulighed for tre måltider mad om dagen.
Malaika WatotoChildrens Home arbejder desuden på at give børnene adgang til skole og uddannelse, da uddannelse vil være med til at bryde den onde cirkel af fattigdom. Børnehjemmet arbejder desuden lokalt, så ansættelse af medarbejdere skal være lokale, som kan give børnene forståelse og respekt for de afrikanske traditioner og kulturer.