Få et gensyn med finhvalen fra Blokhus
Den strandede finhval, der blev fundet ved Blokhus tirsdag d. 23. februar 2016, blev hurtigt et tilløbsstykke for tusindvis af nysgerrige borgere, og det var under stor mediebevågenhed, at hvalen blev opmålt, undersøgt og parteret. Med næsten lige så stor bevågenhed er det enorme skelet blevet samlet på Zoologisk Museum i Købehavn, hvor konservator Abdi Hedayat har stået for det spændende arbejde. Fra lørdag d. 15. oktober bliver det muligt at se skelettet af det enorme dyr udstillet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.
Finhvalen er det næststørste dyr på Jorden og findes i alle verdenshavene. Den lever et hemmelighedsfuldt liv under overfladen, og der er kun få dokumenterede strandinger af denne art i Danmark.
”Vi på Nordsøen Oceanarium er meget glade for denne mulighed. I kraft af finhvalens interessante biologi og vigtige rolle i økosystemet passer skelettet godt ind i den røde tråd på Oceanariet,” udtaler direktør Karl Henrik Laursen.
I sommeren 2016 indviede Oceanariet Hvalforskerhytten. Udstillingen er udformet som et eksperimenterende univers, hvor udvalgte hvalarter fra Nordsøen præsenteres. Oceanariets gæster inviteres til at bruge sanserne og samtidig udfordres de til at tage stilling til aktuelle problemstillinger. Fra efterårsferien vil skelettet fra finhvalen fra Blokhus strand ligeledes indgå i udstillingen.
Detektiv-arbejde i efterårsferien
Finhvalskelettet vil naturligvis også indgå i de spændende aktiviteter, som Nordsøen Oceanarium disker op med hele efteråret. Hovedtemaet ”Skeletterne ud af skabet” lægger op til både gys og spænding! I skolernes efterårsferie bliver gæsterne udfordret til i bedste detektivstil at løse ”Mysteriet om finhvalen”, hvor spørgsmål som ”hvad er en finhval”, ”hvor stor er den”, hvad døde den af”, indgår. Man kommer helt tæt på det enorme hvalskelet, og bliver klogere på et af verdens største dyr.