Blokhus

Skoventreprenør og ”nissefar”

 | FOTO: Lotte Kande
Mød Kristian Bach fra Bach & Byg, gift med Etly Klarborg og familiefar.
bach og byg

Jeg har kurs mod det kendte centrum for de berømte Klarborg-nisser midt i det smukke naturområde vest for Moseby på vej mod Rødhus og Vesterhavet. Mit ærinde er en snak med Etly Klaaborgs ægtefælle, Kristian Bach, som tager imod i døren. Han har selv i sin fritid bygget parrets private bolig, som er en stråtækt idyl bygget i samme stil som længen, hvor butikken med det mangfoldige udvalg af Klarborg-nisser ligger. Jeg bliver mødt af duften af frisklavet kaffe samt af en engageret og adræt mand, som udstråler en tilstand af vitalitet, harmoni og balance.

Morgenmand og i vigør dagen lang

Kristian Bach er morgenmand, idet han året rundt er oppe og i gang med dagens aktiviteter ved 5-tiden om morgenen. Skoventreprenørvirksomheden har han drevet siden 2007 med Jammerbugt og omegn som fokusområde. I tilknytning til skoventreprenørvirksomheden ”Bach Byg & Skov” med adresse på Rødhusvej, som er en enkeltmandsvirksomhed, har han opført sit eget private fitnesscenter, som benyttes både af ham selv og resten af familien, der udover ægtefællen Etly tæller tre sønner, ligesom der er kommet tre børnebørn til. Sideløbende med at styre sin velrenommerede entreprenørvirksomhed er Kristian Bach også en del af familievirksomheden omfattende produktion, markedsføring og salg af Klarborg-nisser. Helt præcist styres selskabet Klarborg Danmark og produktionen af parrets tre sønner fra administrationsadressen på Hjulmagervej i Pandrup Erhvervspark, mens Etly og Kristian tager sig af butikkerne på Rødhusvej og i Hune, mens Etly og sønnen Mathias styrer den tilhørende webshop. I det hele taget er Kristian en del af en familie, som er fast sammentømret såvel på det arbejdsmæssige som på det menneskelige plan.

bach og byg

Overskud til entreprenøropgaver og Klarborg-nisser

Eventyret med Klarborg-nisser startede i 1986 og er siden bare vokset og vokset. Hver nisse har sin egen historie og sit eget navn. Således har også Kristian en nisse opkaldt efter sig, ligesom det er tilfældet med resten af familien. De mange navne har appel til et bredt udsnit af kunder, hvilket betyder en meget stor og landsdækkende efterspørgsel efter netop den eller de nisser, der har appel til den enkelte familie. – Udover at passe sin egen skoventreprenørvirksomhed har arbejdshesten Kristian således overskud til at gå aktivt ind i at hjælpe til på diverse messer, i butikken og i forbindelse med arrangementerne før jul, hvor skoven vrimler med nisser, og hvor der i Nissehuset bydes på lune æbleskiver og andet godt til både børn og voksne. Det hele med Etly og Kristian som dem, der trækker i snorene.

Inkarneret friluftsmenneske

Kristian er et inkarneret friluftsmenneske og nyder livet midt i den storslåede natur i området, hvor han både bor, arbejder og bruger naturen aktivt. Væggen ved bordet, hvor vi sidder og taler sammen, prydes af hovedet og geviret på et stykke skotsk højlandskvæg. Kristian startede med at anskaffe 3 af slagsen, som efterhånden blev til 35 – bl.a. fordi han ikke nænnede at skyde nogle af dyrene, da han fik et nært og tæt forhold til dem, og man spiser jo ikke sine venner. Dog måtte han med hjælp fra en ven skyde den tyr, hvis hoved nu pryder væggen, fordi den havde forvildet sig ind på nabogrunden og ikke var til at indfange. – Kristian er i øvrigt født og opvokset på Tranekær og Etly i Moseby. De har levet hele deres liv på denne egn bortset fra en afstikker i en kortere periode til Birkelse, men de blev aldrig helt integreret så langt hjemmefra og vendte derfor hurtigt tilbage til rødderne.

Arbejde, hobby, fritid og familieliv går op i en højere enhed

Med de mange arbejdsmæssige gøremål samt 80 tønder land, der skal passes og plejes, skulle man ikke tro, der var plads til ret meget mere. Men Kristian og familien bobler af vitalitet og appetit på mange sider af livet. Det gælder også fritidslivet, hvor naturen, familien og ikke mindst børnebørnene fylder meget. Eksempelvis er der fast tradition for fælles skiferier i to uger primært i Norge, men også i Østrig, ligesom en del af sommeren ofte bruges i det sydlige Frankrig ved Verdun-søen i nærheden af Nice enten på campingplads eller i et lejet hus. I Corona-tiden blev Frankrig dog skiftet ud med Sverige. Men aktive ferier for hele familien er altid fællesnævneren. For Kristian og hans kære går arbejde, hobby, fritid og familieliv op i en højere enhed.

Menneskeligt fundament af flid, tillid og kærlighed

Kristian mødte sin Etly – nej, ikke til julebal i Nisseland – men derimod på Lanternen i Blokhus. Det skete for ca. 43 år siden, og parret købte som 18-årige deres første hus i form af en gammel ruin på Omfartsvejen. Den blev renoveret, og så var de i gang. Deres kærlighed til hinanden blev formaliseret med en borgerlig vielse, der siden blev fulgt op af en kirkelig. Og siden har de jo sammen bygget både et privatliv og et arbejdsliv op, hvor arbejdsomhed, flid og et dybt menneskeligt sammenhold og fællesskab har været det fundament, som har båret og fremdeles bærer det hele. Taknemmelig og glad for at have nydt gæstfriheden hos skoventreprenøren, natur- og friluftsmennesket samt ”nissemors” ægtefælle ”nissefar” alias Kristian Bach, sætter jeg kursen hjemad igen en god oplevelse rigere.

Læs om fantastiske oplevelser og events