Hos feriehusudlejerne kan man se tilbage på et tilfredsstillende år på trods af uroen i den omkringliggende verden samt den høje inflation, der har præget samfundet.

Hvad man måske kunne frygte efter et rekordår i 2022 lander 2023 alligevel fornuftigt, og kigger man ind i 2024 er der også positiv stemning i forhold til bookinger samt en stigende interesse for udlejning blandt feriehusejerne.

Sol og Strand

Ovenpå et rekordår i feriehusbranchen i 2022 kan Sol og Strand se tilbage på også et vellykket 2023. Hvad der i første omgang synes at være svært at leve op til i år viser nu, at det kun er gået fremad i 2023.Og det er både nationalt og helt lokalt med kystbyerne i Nordjylland som kerneområde.
Det vækker glæde hos den administrerende direktør i Sol og Strand, Per Dam:

-Der er ingen tvivl om, at vi i efteråret 2022 var noget bekymrede for udviklingen til 2023 pga. verden omkring os med krig, galoperende inflation og høje energipriser, men det er gået meget bedre end ventet. 

Selv om verden er i forandring, så er det lykkes os efter Corona at få tyskerne retur, få flere hollændere og samtidig skabe en vækst på danskerne ifht. tiden før corona. Vi mangler dog nordmændene i samme grad som tidligere – de har fortsat høj inflation og kombineret med en lav kronekurs er det blevet dyrt at holde ferie i Danmark, men udover det, er det virkeligt positivt. Faktisk har vores husejere i 2023 i gennemsnit haft en bedre indtægt på udlejning end i 2022, og vi oplever derudover, at der er flere husejere, der gerne vil samarbejde med os. Begge dele er vi meget glade for.

 En massiv nedbørsmængde i juli 2023 vil typisk sætte et negativt præg på udlejningen for 2024, men også her er Per Dam positiv:
-En våd juli kan erfaringsmæssigt godt påvirke året efter med 6-7% nedgang, men det ser ikke ud til at være tilfældet til næste år. Vi havde godt nok et dyk i efterspørgslen lige efter sommer, men den er kommet stærkt tilbage. Der er en ny normal, og selvom vi er udfordret af flere kriser i verden, så tyder det ikke pt. på, at regnen i sommers får voldsom stor betydning for udlejningen til næste år.  Sommerhusproduktet i Danmark passer godt til mange gæster. I dag er der måske nok ovenpå en tid med højere inflation færre penge på feriebudgettet, men der kan altid findes sommerhuse, der matcher pengepungen – og vi havde jo også en fantastisk juni og september rent vejrmæssigt, som gave gode gæsteoplevelser og som er med til at sprede sæsonen ud. Der er måske også en del feriegæster, der oplevede meget høje temperaturer i Sydeuropa i sommers, som næste år vil søge mere nordpå til et feriehus i Danmark. Lige nu er vi faktisk – stik mod historiske erfaringer med regnsomre – foran på forbookinger til 2024-sæsonen. Så vi ser pt. ind i en 2024-sæson, der tegner til at blive positiv med mange glade feriegæster.

Feriepartner Blokhus

Hos Feriepartner i Blokhus er udmeldingen, at 2023 har været et fornuftigt år, men ikke helt kan hamle op med 2022, som var ekstraordinært godt. I 2023 har udlejningsbureauet oplevet en lille tilbagegang på 3 %, og det er specielt danskerne, der er udeblevet.

-Især vinterferien og påsken 2023 var skrækkelig med en tilbagegang på henholdsvis 29 og 18% på de danske overnatninger, fortæller salgschef og partner i Feriepartner Blokhus, Michael Bisgaard. Derimod var der fremgang på danskere i uge 42 og 43 med 6 og 15 %, men dog ikke helt nok til at indhente årets samlede tilbagegang på 3%. 
Han tolker, at nedgangen skyldes et opsparet behov hos danskerne for at komme ud og opleve verden. Det samme gør sig gældende for tyskerne, som i stor stil er vendt retur, og der er Danmark bare let tilgængelig for de tyske gæster. 
-Vores sydenlandske naboer tegner sig for hele 80 % af overnatningerne hos Feriepartner, siger Michael Bisgaard. 

Modsat nordmændene, som helt er udeblevet, synes tyskerne ikke at Danmark er dyrt målt op imod at opholde sig på de tyske feriedestinationer.

Kigger de ind i 2024 er det positivt. Bureauet er allerede 19 % foran med bookingerne og i kraft af, at der også er fremgang på 9 % i antallet af huse til udlejning, så tegner det sig til at blive et godt år.

Feriehusudlejeren fortæller, at de oplever en fremgang på hollandske gæster og en lille stigning på østrigske og schweiziske gæster. Og sammenholdes det med den rigtig gode udlejning på for- og sensommer, betyder det at de er fuld af fortrøstning omkring et positivt 2024.

Novasol

Hos Novasol er der også positive signaler i forhold til overnatning i feriehusene.

Berit Bøjstrup, District Manager hos Novasol fortæller, at de kan se tilbage på et tilfredsstillende 2023.

Der har været flere, der har valgt at overnatte i sommerhusene i det forgange år, og det har betydet en fremgang på 3 % i forhold til det forventede budget. Dog er der ikke helt så kronede dage længere og tallet skal ses i forhold til budgettet, der er nedjusteret i 2023 i forhold til rekordåret i 2022. Nu er det derfor  landet på det forventede antal ankomster, som før Corona, fortæller Berit Bøjstrup, som også forudser den samme tendens i 2024. Hun oplyser, at gæsterne typisk først kigger frem mod ferie i 2024, når julen er overstået, men de er fortrøstningsfulde i forhold til interessen i 2024.

Samtidig har Novasol oplevet en stigende interesse for at leje sommerhuse ud. I den forbindelse har feriehusudlejeren investeret og sat ekstra ind på området ved at ansætte en ny indlejer. 

Hun vurderer at flere ønsker at leje deres sommerhus ud, da de måske har investeret i huset før eller under Corona, og nu ikke selv anvender det i samme omfang, hvor udlejning derfor giver god mening for mange husejere.

Læs om fantastiske oplevelser og events