Blokhus

Tæt på Jannie Ratke

 | FOTO: Bøjstrup Reklamefoto
Mød turisme- og eventkonsulent Jannie Ratke fra Blokhus
Jannie Ratke

For 13-14 år siden startede Jannie Ratke i skole- og erhvervspraktik på turistkontoret i Blokhus. Det blev hendes første møde med byen ved Vesterhavet og den storslåede natur ved den nordjyske vestkyst. Enebarnet fra Mou ved østkysten syd for fjorden tabte ganske enkelt sit hjerte til stedet, hvor hun siden har slået dybe rødder båret af en ægte kærlighed til destinationen. Hun er af natur beskeden og nyder rollen med at trække i trådene bag scenen og få det hele til at fungere, uden at hun selv er i fokus som person. Det lykkedes imidlertid Blokhus Avis at få en tæt og personlig samtale med Jannie Ratke på hendes kontor i Tårnet ved Kalstrups Livsstilshus. Og hun er en spændende kvinde, hvor mange facetter i personligheden går op i en højere harmonisk enhed.

Professionel og frivillig ildsjæl

Jannie opnåede fast ansættelse i 2013, og som ansat ved Jammerbugt Kommune er hun blevet betroet den opgave i et tæt samarbejde med Erhvervsforeningen Destination Blokhus, at arbejde professionelt med til stadighed at udvikle Blokhus og skabe vækst, arbejdspladser og gode oplevelser for såvel turister som fastboende. Det job fylder hende så meget med engagement, at hun sideløbende med funktionen som koordinator samtidig yder en masse frivilligt arbejde i tilknytning til de mange events og arrangementer i området. Det gælder f.eks. årets Påskefestival, der kan tilbyde et overflødighedshorn af oplevelser af forskellig karakter. Det professionelle turistarbejde i tæt daglig dialog med Erhvervsforeningen spiller fint sammen med hendes engagement som koordinator, hvor hun værdsætter samarbejdet med de mange frivillige ildsjæle, som er en stor drivkraft i udviklingsarbejdet. – Blokhus er en fantastisk kulisse at arbejde i, forklarer Jannie. Hun har mange frivillige ildsjæle og optimale samarbejdspartnere igennem Erhversforeningen. Det fascinerende ved jobbet og ved det frivillige engagement ligger i, at turisme- og udviklingsarbejdet er et job i evig forandring, lyder det fra Jannie, mens man ligefrem kan se den varme glæde lyse ud af øjnene på hende.

Stor passion for at rejse

Kombinationen af professionalismen, med en uddannelse i turisme som baggrund, og et ildsjælehjerte, er et af Jannies spændende karaktertræk. Selv bor hun sammen med sin kæreste Kasper og deres kat i et hus midt i Blokhus tæt på arbejdspladsen i Tårnet. Og spurgt om hendes fremtidsplaner, lyder svaret prompte: Blokhus, Blokhus og mere Blokhus.  Men selv om hun har solide rødder i lokalmiljøet, så har hun samtidig, når hun ikke lige er i gang med sit arbejde, en stor passion for at rejse. Hun er noget af en kosmopolit. Når hun holder sin sommerferie i vinterhalvåret tager hun ud i verden med rygsækken, som ofte højst rummer 5 kg bagage. Jeg elsker at opleve andre kulturer, fortæller Jannie. Eksempelvis rejser hun meget i Asien og besøger gerne lande som Cambodia og Myanmar, ligesom også et ophold i Zambia i Afrika som frivillig i et par måneder på et projekt har været på programmet. Og Jannie rejser både sammen med familie, men også meget gerne alene. Det sidste giver en helt særlig mulighed for at komme helt inde under huden på de fremmede kulturer, hun møder. Især er hun tiltrukket af folks varme og imødekommenhed samt deres prioritering af det spirituelle mere end af det materielle. Rejserne bruger hun også som inspirationskilde til arbejdet hjemme i Blokhus, og hun er hele tiden i gang med at planlægge det næste rejseeventyr.

Taknemmelig

At opleve den lokalt forankrede og kosmopolitten i én og samme person er dybest set slet ikke så stor en modsætning, som man skulle tro. I hvert fald ikke i Jannies optik. Hun oplever nemlig Blokhus som en lille landsby, der ikke lukker sig om sig selv, men netop en destination præget af mange tilflyttere og mange gæster udefra. Her er plads til alle, og her er rum for den mangfoldighed, hun også oplever på sine rejser til fjerne destinationer. Denne åbenhed og gæstfrihed er med til at gøre Blokhus til et unikt sted, fastslår Jannie Ratke, og igen lyser glæden og taknemmeligheden over at være en aktiv del af det ud af øjnene på hende. Igen går hendes tanker og hendes tak til de mange frivillige. Uden dem ville mine mange skøre påfund ikke kunne realiseres, siger hun med et smil på læben. Hun giver som eksempel, at hun sidste år til påske fik den idé at skabe verdens største gækkebrev. Den gik de frivillige i gang med at realisere, og så var verdensrekorden i hus.

Hun er motoren, der får bilen til at køre

Samtalen går mod sin afslutning, men det har været en spændende oplevelse at sidde i dialog med kvinden, der implementerer størstedelen af alle events for Erhvervsforeningen, og som koordinerer med hjælp fra et korps af frivillige de mange koncerter på Torvet og de mange andre aktiviteter, der gør Blokhus levende og attraktiv. Jannie Ratke har kort sagt viet sit liv til Blokhus og til byens vækst og positive udvikling. Trods sine mange dyder udstråler hun en sympatisk ydmyg beskedenhed, der signalerer, at hun netop trives som den, der trækker i trådene bag scenen og som motoren, der får bilen til at køre. Den rolle passer hende bedre end selv at være i fokus. Derfor en stor tak til Jannie Ratke, fordi hun stillede sig til rådighed for Blokhus Avis, hvor vi fik lov til at komme lidt tættere på hende som person.

Læs om fantastiske oplevelser og events