Fjerritslev

To finalister til prisen som Årets Iværksætter

Vækst Jammerbugt har fundet de to finalister til prisen som Årets Iværksætter 2021 i Jammerbugt.
Prisen uddeles på Hotel Nor Strand i Slettestrand mandag aften 22. november, hvor også Flemming Møldrup kommer og holde oplæg om “Ung i et gammelt erhvervsliv.
De to finalister er henholdsvis Thorupstrand Fiskehus og tømrervirksomheden Jonas Rødbro med base i PAndrup.
Læs mere om virksomhederne her:

Jonas Rødbro
Det går godt for tømrervirksomheden Jonas Rødbro.
I 2016 blev Jonas udlært hos Keld & Johs, og kort tid efter startede han som selvstændig. I 2021 er han nomineret til Årets iværksætter i Jammerbugten.
– Tidligere havde jeg taget en uddannelse som datafagtekniker, men indså snart, at det ikke var det helt rigtige for mig. Spildt var uddannelsen imidlertid ikke, programmerne skal jeg blot bruge på en anden måde, så jeg selv kan tegne og konstruere i det omfang, der er tid, fortæller han til Vækst Jammerbugt.

Godt fra start
Han kom godt fra start med en varebil og en lærling, og første år var omsætningen 1,3 millioner.
– Jeg begyndte at sætte nye mål og lavede en femårsplan, da jeg gik i gang. Allerede året efter var omsætningen fordoblet. Vi vil gerne lave al slags byggearbejde, store som små opgaver, og tilbyder gerne totalentrepriser, så kunden har et samlet overblik over hele byggeriet, siger Jonas Rødbro.
I dag har han ansat tre lærlinge, syv tømrersvende, en murersvend, en arbejdsmand samt en deltidsansat på kontoret.
– Faktisk kontaktes vi ofte af unge mennesker, som gerne vil i lære hos os og det er vi både stolte og ydmyge omkring. Bilparken er udvidet til syv, og den forventede omsætning i indeværende år er 13 millioner.

Tillidssag
Pludselig gik det hurtigt, erkender 37-årige Jonas Rødbro.
– Jeg skulle også lige vænne mig til at have ansatte, der kører hjemmefra og arbejder på egen hånd. Det er selvfølgelig en tillidssag, men det fungerer fint, og hører jo med til at være selvstændig. Lige nu er vi lidt underbemandede. Èn af medarbejderne gik på barsel her til morgen, og en kvindelig svend er ikke kommet tilbage fra barsel endnu. Sådan er det, når vi er mange unge medarbejdere, og med de nye barselsregler skal vi tage højde for øget fravær i forbindelse med barsel, siger han.
Jonas Rødbro har købt en ejendom på Bransagervej, hvor der også tidligere har været tømrerværksted.
– Men vi mangler allerede plads, så vi går snart i gang med at bygge til, så vi får større værkstedsfaciliteter og personalerum. Jeg var heldig at finde en egnet bygning, for der er virkelig rift om lokalerne her i Pandrup, og der er sjældent noget, der får lov at stå tomt ret længe. Privat bor jeg med min familie i Birkelse. Min hustru er lærer, og vi har fire børn, fortæller han.

Sommerhusene

Kunderne er først og fremmest sommerhusejere, som der jo er mange af både i Saltum, Blokhus og Rødhus, hvor firmaet i øjeblikket udfører 90 pct. af sine arbejdsopgaver.
– Vi er naturligvis også åbne for opgaver udenfor kommunegrænsen, selv om det giver ekstra transporttid. Mange sommerhusbyggerier byder på spændende udfordringer, og det kan vi godt lide. Vi arbejder meget gerne med kundernes særlige ønsker til specielle løsninger og detaljer, siger han.

Thorupstrand Fiskehus
Allerede i 2020 var indehaveren af Thorupstrand Fiskehus, Janni Olesen, nomineret til Jammerbugt Kommunes Iværksætterpris. Nu er hun og hendes nye kompagnon og barndomsveninde, Janet Anisimow spændte på, om de i år er de heldige modtagere af prisen.
Siden nomineringen sidste år er det gået stærkt, og udviklingen er fulgt med.
Janni og Janet har udviklet på koncepter inden for kutterkoncerter, og udviklet nye madkoncepter med spisning direkte på stranden. Desuden har de sat fokus på øget samarbejdet med lokale leverandører og et stigende fokus på bæredygtighed. Hvis Thorupstrand Fiskehus vinder prisen i år, så tilskrives succesen dem begge.
– Virksomheden giver nemlig rigeligt arbejde til to, og det er nu sjovere at være to, siger Janni.
– Og så er Janet også et dejligt menneske at være sammen med, og det skyldes udelukkende hende og vores nære relation, at jeg overhovedet tog en kompagnon ind.
Janet er oprindelig uddannet pædagog, og allerede nytårsaften 2019 opstod idéen.
I sommeren 2020 tog hun orlov og arbejdede i Fiskehuset, og nu fik hun for alvor blod på tanden. Den følgende nytårsaften traf de beslutningen, og i begyndelsen af 2021 realiserede de planen, så de nu ejer og driver stedet i fællesskab. 

Vil hellere fiske
Thorupstrand Fiskehus er opført af Thorupstrand Kystfiskerlaug. De lokale fiskere, som er kendt fra TV-serien ”Gutterne på kutterne” ville nemlig hellere fiske end drive forretning.
– Vi har indgået en fin forpagtningsaftale, så vi udover forbrug betaler en procentsats af omsætningen i husleje. Det betyder, at går det godt for os, bliver der også flere penge til fiskerne, forklarer Janni.
Hun ville oprindelig have været psykolog, men skiftede mening og tog en treårig uddannelse som kaospilot i Aarhus.
– Det viste sig at være en meget anvendelig uddannelse, hvor man lærer at anvende sine kreative evner og anskue flere løsningsmodeller. Praksis vægtes lige så højt som teori, og der er fokus på det hele menneske. Samtidig er det en lederuddannelse, som jeg har god brug for her med de mange medarbejdere i højsæsonen.

Så lokal som muligt
Janet er fra Fjerritslev, hvor hun stadig bor efter nogle år i Aalborg, mens hun læste til pædagog. Hun har bl.a. arbejdet indenfor specialområdet med udsatte familier.
Janni er næsten så lokal, som hun kan blive, for hun er født og opvokset i Slettestrand, hvor forældrene stadig driver Hotel Højgården. Stedet var omdrejningspunkt, og er stadig en slags hjem for mange af egnens unge.
Det var her Janni og Janet lærte at samarbejde, da de begge var en del af den store flok, der arbejdede på hotellet.

Ungdomskultur
Den lokale ungdomskultur eksisterer fortsat i køkkenet hos Janni og Janet. Her er mange unge, især gymnasieelever fra Fjerritslev ansat i feriejobs.
Thorupstrand Fiskehus havde ikke eksisteret uden alle de unge, men de får også god løn og arbejder under ordnede forhold. Stedet beskæftiger endvidere 4 – 5 fastansatte, bl.a. Lilli i ”skærerummet”.
– Lilli er en lokal kvinde på 60 +, som aldrig har lavet andet end at skære fisk, og hun er simpelthen guld værd, fortæller Janni.
Lilli har hjælp af Dorthe, der er i flexjob og ligeledes lokal. De to kan virkelig få noget fra hånden.
Et par voksne medarbejdere står for selve butiksdelen, yderligere et par er køkkenansvarlige og tilbereder de enkle. men velsmagende retter, som vi sælger rigtig mange af om sommeren. Der er plads til ca. 100 gæster ved bordene få meter fra havet. I denne sommer har der været omkring 800 spisende gæster om dagen, men så har der godt nok også været travlt

Læs om fantastiske oplevelser og events